Mâncată mai rar, limba în general, împarte mesenii în două tabere, cei ce nu vor sub nici un chip să mănânce şi respectiv cei ce o văd ca fiind baza unor mâncăruri delicioase. Aici nu prea există cale de mijloc, cei ce nu mănâncă având mai mult un blocaj mental datorat în special imaginii organului respectiv ci nu mâncării ca atare. Am întâlnit oameni care refuză să mănânce mancare de limba pentru că nu le place cum arată limba, la fel întâmplăndu-se şi cu alte ingrediente cum ar fi creierul, ficatul de porc sau rinichii, burtă sau fudulii, dar gastronomia fiind vastă, este loc pentru poftele şi plăcerile fiecăruia. Totuşi, mare parte din meseni, apreciează mancarurile cu limbă şi nu se dau înlături de la savuroase încercări culinare pe baza de limba de porc sau viţel. Cea mai populară mâncare la noi, pe această linie, este limba de porc cu masline. I-am adăugat şi ceva praz, considerând că aş obţine un preparat mai savuros sau poate mă amăgesc şi este doar un gest reflex rezultat din natura mea de oltean.
Necesar limba de porc cu masline si praz:
- 500 gr limba porc sau vitel
- 200 gr masline
- 1 fir praz mic
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 căţei usturoi
- o cană bulion sau 3-4 roşii
- 1 lingură pastă
- pătrunjel verde
- piper, 1 foaie dafin, sare
- ulei
Preparare:
1. Spălăm bine limba în apă rece şi o punem la fiert, tot în apă rece , pentru 1 oră. Bucăţile mele de limbă au fost mai mici, mai tinere şi a fost suficientă această procedură. Dacă aveţi limbă de porc sau viţel mai mare, o spălaţi în mai multe ape, o frecaţi cu mălai pentru a se curăţa bine porii, o lăsaţi 1 oră în apă rece, o fierbeţi un timp mai lung. După ce a fiert se taie cubuleţe sau felii. Fiind limbi micuţe eu le-am feliat şi nu am curăţat pielea.
2. Tocăm ceapa şi morcovul îl dăm pe răzătoare. Într-o tigaie încinsă, călim prima dată ceapa, adăugăm limba şi morcovul dat pe răzătoare şi le călim 1-2 minute. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat
3. Adăugăm usturoiul feliat, lăsăm 30 de secunde să-l ia fierbinţeala şi punem bulionul, pasta de roşii şi foaia de dafin. Putem înlocui bulionul cu roşii decojite tăiate cubuleţe. Adăugăm o ceaşcă cu zeamă din oala în care am fiert limba şi lăsăm la foc mic să scadă.
4. Peste 10 minute adăugăm prazul tăiat îmbucături şi măslinele. Lăsăm să mai fiarbă câteva minute până suntem mulţumiţi de sosul rezultat. Eu prefer ca prazul să rămână al dente aşa că dacă îl doriţi mai fiert măriţi timpul sau puneţi-l în sos, înaintea măslinelor. Gustam şi potrivim de sare, dăm un ultim praf de piper şi oprim focul. Aromăm cu pătrunjel proaspăt.
Să fiţi bine!