Lutenitsa este un preparat similar cu zacusca, specific bucătăriei bulgăreşti în special, dar şi celei macedonene şi sârbeşti. Existând şi variante româneşti, a devenit foarte apreciat în Balcani şi în regiunea acestora şi în prezent a pătruns şi se întâlneşte şi în market-urile occidentale. Ca orice produs popular, prezintă diverse variaţiuni de la o regiune la alta, respectiv, mai iute sau mai puţin iute, cu vinete sau fără vinete, cu ardei sau fără. Prepar lutenitsa (lutenita) şi are mare succes de cate ori ies la un grătar cu prietenii sau stăm 2-3 zile la baltă, la pescuit. Am sau nu chef, vine întrebarea Faci şi tu un borcan cu sos din’ ăla iute?.
Ingrediente necesare lutenitsa:
- 5-6 roşii
- 2 ardei graşi sau kapia nu prea mari
- 1 ceapă potrivită
- 1 căpăţână usturoi
- 1 ardei iute
- 1 legătură pătrunjel
- piper, sare, ulei de măsline
Preparare lutenitsa:
Spălăm roşiile şi le dăm la cuptor, într-o tavă, să se coacă bine.
Curăţăm ceapa şi o dăm pe o răzătoare mică, să fie o prezenţă cât ma delicată în sos. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim bine în mojar sau cu presa. Tocăm mărunt ardeiul iute, înlăturând sau nu seminţele după cum doreşte fiecare. Conform preferinţelor, puteţi pune un ardei mai iute sau mai puţin iute, sau îl puteţi înlătura din reţetă dacă ştiţi că nu vă prieşte. Ardeiul kapia îl coacem pe grill, îi dăm un praf de sare, îl curăţăm de pieliţa arsă şi îl tocăm mărunt. Dacă preferaţi, puteţi să coaceţi ardeiul şi la cuptor împreună cu roşiile, dar eu îl prefer pe grătar deoarece, zic eu, este mai gustos şi aromat.
Presărăm sare şi piper proaspăt măcinat peste usturoiul zdrobit şi ardeiul iute tocat şi le frecăm cu o lingură de ulei de măsline, pentru a extrage şi valorifica sucul usturoiului şi iuţeala ardeiului. Adăugăm ceapa dată pe răzătoare şi ardeiul copt tocat şi omogenizăm totul cu o lingură de lemn. Roşiile rumenite la cuptor şi răcite, cât să nu frigă la degete, se curăţă de pieliţe, se pun într-un castron şi se zdrobesc bine cu furculiţa. După ce au stat cca. 30 de minute la cuptor se vor curăţa şi zdrobi foarte uşor. Adăugăm în castronul cu roşii, usturoiul, ceapa şi ardeiul, mai punem o lingură de ulei şi le amestecăm bine cu lingura de lemn.
Tocăm pătrunjelul mărunt şi-l presărăm peste lutenitsa, amestecând. Gustăm sa vedem cum stăm cu sarea şi eventual mai adăugăm după gust.
Asta-i tot! Aceasta este una din variantele de preparare a lutenitsei. Dacă doriti să preparaţi mai mult, se poate conserva sosul si păstra ca şi bulionul, murăturile, etc. Lutenitsa merge de minune cu orice carne la grătar sau în tigaie, cu chifteluţe, cu peşte sau pur şi simplu pe pâine prăjită, aşa cum de multe ori o mănâncă bulgarii. Eu am dat nişte peştişori prin mălai amestecat cu boia şi sare şi cu lutenitza a fost très bon, cum ar zice latinul.
Sa fiti bine!