Nu ştiu în ce măsură se mai mănâncă azi, la ţară, malai dulce, dar ştiu că reţeta asta vine din vechime (a se interpreta că vechimea asta este, totuşi, după ce Columb a descoperit Americile şi a gustat din mămăliga peruană), de când imaginaţia ţăranului român lucra şi în bucătărie. Prezenţa prăjiturii de mălai a fost mai pregnantă în Ardeal şi ca atare mai conservată, mulţi dintre ardeleni făcându-i de-ncercare şi în timpurile astea. De la bordei la bordei, se întâlnesc multe variante ce beneficiează de prezenţa a diferite lactate, dulceţuri sau fructe iar mai încoace, spre vremea noastră, îşi face intrarea şi grisul, stafidele, diverse esenţe şi unele prezenţe mai exotice cum ar fi ananasul sau nuca de cocos. Prepararea este cât se poate de simplă, eu adăugând în plus, la reţeta clasică, o mână de stafide.
Necesar reteta de malai dulce
- 400 gr mălai
- 1 pahar făină
- 700 ml lapte
- 1 pahar zahăr
- 3 ouă
- 100 gr unt + unt pentru uns tava
- 1/2 dintr-un cub mic de drojdie
- un pumn de stafide
- esenţă de rom
- un praf de sare
Preparare
1. Într-un bol, punem un pahar de lapte călduţ, drojdia, o linguriţă zahăr şi 2-3 linguri de făină. Amestecăm să se topească drojdia şi lăsăm să se activeze, să înceapă să crească. Tot acum, într-un bol micuţ, punem stafidele şi peste ele, cât să le acopere, punem esenţă de rom amestecată cu lapte călduţ.
2. Într-un vas mai măricel punem mălaiul, făina, zahărul şi praful de sare şi amestecăm. Când amestecul cu drojdie a început să crească îl punem peste mălai. De asemenea, tot acum adăugăm şi stafidele înmuiate. Amestecăm bine.
3. Topim untul în restul de lapte fierbinte şi îl lăsăm puţin să se răcească. Laptele călduţ şi gălbenuşurile de ouă le punem peste mălai. Amestecăm bine compoziţia să nu facă cocoloaşe. Putem folosi telul sau mixerul. Albuşurile de la cele trei ouă le bătem spumă şi le încorporăm în amestecul nostru. Cu albuşurile bătute încorporăm mai mult aer şi mălaiul dulce devine mai pufos.
4. Ungem o tavă cu unt (sau o căptuşim cu hârtie de copt) şi turnăm compoziţia. Lăsăm tava 20-30 de minute să se aşeze aluatul şi să se dospească puţin.
5. Băgăm la cuptorul încins, la foc potrivit şi lăsăm să se rumenească 20-30 de minute. Încercăm cu o scobitoare dacă este copt în interior.
Se mânăncă simplu sau cu dulceaţă, miere sau smântână. Puteţi folosi ce esenţă doriţi iar zahăr adăugaţi după cum ştiţi că vă place de dulce. Dacă doriţi o compoziţie mai afânată, adăugaţi o cănuţă de griş, cantitate pe care o scădeţi din cantitatea de mălai.
Să fiţi bine!