Cu toate că avem multe reţete cu verzituri sănătoase, nu stă în tradiţia noastră culinară să gătim frunzele de sfeclă roşie sau de gulie, acestea fiind neglijate gastronomic. Dacă dragaveiul, ştevia, salata sau spanacul se regăsesc în diverse reţete de mâncăruri, frunzele de sfeclă roşie, care se încadrează pe aceaşi linie, nu le gătim mai deloc. Această mancare de frunze de sfecla rosie se aseamănă foarte mult cu cele de spanac şi dragavei ( ştevie creaţă sau limba boului în unele zone) şi poate fi servită înclusiv ca garnitură. Reţeta este simplă şi poate contribui la varietate în zilele de post, ajutându-ne să eliminăm toxinele din organism pe lângă multe alte beneficii nutriţionale.
Necesar mancare de frunze de sfecla rosie:
- frunze de la 3-4 sfecle
- 1 ceapă mare
- 2 roşii sau bulion
- 2-3 căţei de usturoi
- ulei de măsline
- sare, piper
Preparare:
1. Curăţăm ceapa, o tocăm mărunt şi o călim în puţin ulei. Spălăm frunzele de sfeclă, le tăiem mai mare, inclusiv tija frunzelor şi le adăugăm peste ceapă. Le călim 2 minute împreună şi punem o cană de supă de legume sau apă. Lăsăm să fiarbă încet 20 de minute.
2. Decojim roşiile şi le tăiem cubuleţe mici. Le punem peste sfeclă şi lăsăm să fiarbă încet 10 minute să-şi lase sucul şi să se formeze sos. Dacă mai este nevoie mai adăugăm puţină supă. Dacă obişnuiţi să formaţi sosul cu făină puteţi adauga puţină. Folosesc foarte rar făina şi la reţetele unde este de bază cum ar fi sosul bechamel, sosul românesc sau ciorba de raci.
3. Gustăm să verificăm textura frunzelor de sfeclă şi dacă sunt moi adăugăm căţeii de usturoi feliaţi. Mai lăsăm pe foc 2-3 minute, îi dăm un praf de piper şi potrivim de sare.
Este foarte bună cu ouă ochiuri şi pâine prăjită sau cu cartofi natur cu verdeaţă sau cu brânză rasă. Dacă se doreşte mâncarea mai acrişoară se poate adăuga lămâie sau puţin oţet aceto balsamic. Ca verdeaţă, pentru un gust mai viguros se poate toca mărar proaspăt.
Să fiţi bine!