Şi eu, probabil ca mulţi alţii care s-au lovit de acest rizi-bizi, m-am întrebat care este provenienţa termenului. Nu am găsit un răspuns satisfăcător privind denumirea de rizi-bizi, dar pot spune că este destul de veche, din prima jumătate a secolului trecut, poate chiar mai devreme. În fine, referitor la reţetă, putem vorbi de o garnitură de mazare cu orez rizi-bizi sau de o mâncărică singulară, eventual de post, dacă dorim. Se prepară foarte simplu şi repede, iar mazărea nouă, proaspătă, a apărut în piaţă, aşa că îi facem de încercare reţetei. Recomandat, de obicei, a se mânca cu unt sau cu caşcaval, eu am ales, după pofta mea, să o mănânc cu brânză rasă.
Necesar mazare cu orez rizi-bizi
- 400 – 500 gr mazăre
- 150-200 orez
- 1 ceapă
- 1 ardei kapia roşu
- 1 linguri de unt
- brânză de oaie
Preparare
1. Punem mazărea la fiert în apă cu sare. După ce fierbe o trecem pe sub jet de apă rece să îi înviorăm culoarea verde. Păstrăm apa în care am fiert mazărea.
2. Curăţim ceapa şi o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, topim untul şi călim ceapa în el. Tăiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper.
3. Spălăm orezul şi îl punem peste călitura de ceapă şi ardei.
Amestecăm 30 de secunde şi înecăm totul cu apă fierbinte din oala în care am fiert mazărea. Punem trei măsuri de apă la una de orez. Eu am folosit polonicul, adică la un polonic orez am pus trei polonice de zeamă. Lăsăm să fiarbă domol, la foc mic, până ce orezul se umflă. Gustăm şi dacă nu suntem mulţumiţi de textura orezului mai putem adăuga zeamă.
4. Spre final adăugăm mazărea fiartă. Amestecăm şi mai ţinem câteva minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.
Mazărea cu orez rizi-bizi se mânâncă caldă, cu caşcaval ras sau, aşa cum am ales eu să o mănânc, cu brânză rasă.
Să fiţi bine!