Cum, de ceva timp, în pieţe a apărut mazărea nouă, este bine să nu ratăm momentul şi să ne bucurăm de gustul autentic şi prospeţimea acestei dicotiledonate. Între mazărea proaspătă şi cea conservată este o diferenţă semnificativă de gust şi calitate, aşa ca, cei ce apreciează această legumă, se pot bucura în această perioadă de mazăre prospătă. În restul anului, este recomandat a se folosi mazăre congelată fiind cea mai apropiată de gustul autentic. Mazărea este una din acele legume ce îşi găseşte împlinirea şi îşi prezintă zestrea de gust şi aromă în preparate şi mâncăruri simple. Oricât ai încerca să o faci vedetă de mâncăruri sofisticate sau bogate în ingrediente, mazărea refuză să fie părtaşă la “pretenţios”. Eu, într-o reţetă simplă de mazare sote sau în populara mâncare de mazăre, regăsesc gustul dulce şi îmbietor al acestei legume în toată plenitudinea sa.
Ingrediente necesare mazare sote:
- 500 gr mazăre proaspătă
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 lingură de bulion dulce sau pastă de roşii
- 1 legătură mică de mărar
- piper, sare
- 1 lingură unt, ulei
Crutoane din pâine
- 3 felii de pâine
- 50 gr unt
Curăţăm ceapa, o tocăm mărunt şi o punem la călit într-o tigaie cu o lingura de ulei. Tăiem rondele morcovul şi îl adăugăm peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Când ceapa s-a călit adăugăm bulionul şi amestecă. Adăugăm mazărea şi un pahar cu apă călduţă sau, dacă avem, cu supă de legume. Lăsăm la foc încet să fiarbă mazărea. Când apa se evapora mai adăugăm. Gustăm şi când mazărea este gătită, în sensul că ne mulţumeşte textura (după cum preferă fiecare – mai fermă sau mai bine gătită) adăugăm o lingură de unt şi aromăm cu mărar proaspăt. Amestecăm mai lăsăm un minut şi oprim focul.
Într-o altă tigaie topim 50 de gr de unt şi adăugăm pâinea tăiată cubuleţe. Prăjim până ce pâinea absoarbe untul şi se rumeneşte. La fiecare porţie de mazare sote adăugăm aceste crutoane crocante. P.S. Dacă cumpăraţi mazăre de la piaţă, ca este în teacă sau boabe, gustaţi-o pentru a vă asigura că nu este mazăre furajeră. Mazărea bună este dulce pe când cea furajeră este fadă şi mai deloc dulce.
Să fiţi bine!