Că micul este o preocupare de masă (și de mese), pe tărâmul nostru, este un fapt ce nu poate fi tăgăduit! Din învârtitul micilor pe grătar și dintr-un strop de imaginație, apar uneori, ici-colo, rețete inedite de preparate ce se bazează pe pasta de mici. Așa s-a născut și rețeta de mici pe paine la gratar care vine să se prezinte, în caz de șezătoare în jurul grătarului, ca având o notă de modernism și un plus de atractivitate. Preparatul are cu atât mai mult pe “vino-ncoace” dacă facem uz de o pâine neagră sau țărănească, mai îndesată la constituție, unsă în prealabil cu muștar sau frecată cu usturoi sau ardei iute. Simplă, gustoasă și foarte cantitativă, având în vedere că din 10 mici formați poți prepara aproximativ 30 de felii de pâine, rețeta poate fi introdusă cu succes, zic eu, în circuitul de grătare al fiecăruia.
Ingrediente mici pe paine la gratar:
- 200-300 gr pastă mici sau mici trași, la caserolă
- pâine neagră sau țărănescă, de cuptor
- muștar, ardei iute, usturoi – după preferințe
Încingeți grătarul. Merge și pe grill, acasă, dar, totuși, grătarul rămâne imbatabil. Tăiați pâinea felii și puneți-o pe grătar să se usuce și să se rumenească pe o parte. După ce s-a rumenit, cu un cuțit, întindeți pasta de mici pe partea prăjită ca și cum ați întinde unt. În prealabil, funcție de preferințe, partea fierbinte și rumenă a felii de pâine, poate fi frecată cu usturoi, cu un ardei iute sau poate fi unsă cu puțin muștar. Stratul de pastă de mici să fie de maxim 1 cm.
Feliile de pâine încărcate se pun pe grătar, cu fața unsă cu pastă de mici în sus. După ce se coc feliile de pâine, 1-2 minute, se întorc pe partea unsă, astfel încât să se coacă și rumenească pasta de mici. Le țineți pe grătar după cât de bine doriți micii făcuți, crocanți sau nu. Se mănâncă calde, făcuți roată în jurul grătarului.
Să fiți bine!