Nu ştiu cum este în alte oraşe, dar de ceva zile pieţele din Craiova sunt pline de conopidă la nişte preţuri ridicol de mici, de 0,5-1 leu kg-ul comparativ cu 8 lei cât era în urmă cu trei săptămâni. Gătită, conopida nu m-a atras mai deloc, dar mi-a plăcut întotdeauna cea murată sau mâncată crudă, simplă, sau în salate alături de varză, sfeclă roşie sau alte verzituri, cum ar fi macrişul. Asta până astăzi când, profitând de abundenţa din piaţă, m-am decis să încerc o musaca de conopida preparată după idei propii, după cum credeam eu că ar rezulta ceva gustos. Ei bine, pot spune că am nimerit-o! A ieşit o musaca excelentă, cu mult peste aşteptări, eu având fixată în minte ideea că nu-mi place conopida în mâncare. Aşa că, recomand cu tărie, mâncătorilor de conopidă, această musaca.
Necesar reţeta de musaca de conopida:
- 1, 5 -2 kg conopidă
- 3-4 pulpe superioare de pui
- 2-3 roşii
- 2 cepe verzi
- 4 căţei de usturoi
- 1 mănă de pătrunjel verde
- 1 lingură boia, piper, sare
- unt, ulei
Preparare:
1. Desfacem conopida în bucheţele mici şi le spălăm în apă rece să înlăturăm orice eventual fir de nisip. Într-o oală punem apă la fiert cu o lingură de sare şi când aceasta clocoteşte punem buchetele de conopidă, le opărim şi le lăsăm să mai fiarbă 5-6 minute. Scoatem conopida din apă cu o paletă, o punem într-o strecurătoare mare şi o băgăm sub jet de apă rece. O lăsăm să se scurgă apa.
2. Înlăturăm pielea pulpelor de pui, le dezosăm şi tăiem carnea bucăţi de 1,5-2 cm. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi rumenim carnea tăiată bucăţele. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Când este rumenită adăugăm ceapa verde mărunţită şi o lingură de boia dulce (sau iute dacă aşa preferaţi). Amestecăm, mai ţinem 1 minut pe foc, apoi punem carnea într-un bol.
3. Roşiile le tăiem cubuleţe şi le punem în aceeaşi tigaie în care am rumenit carnea. Le dăm un praf de sare şi le lăsăm două minute la foc potrivit să-şi lase sucul. Curăţăm căţeii de usturoi şi-i mărunţim din cuţit. Tocăm şi pătrunjelul verde. După ce roşiile au lăsat zeamă adăugăm usturoiul şi verdeaţa, amestecăm şi oprim focul.
4. Într-o tavă potrivită, unsă cu unt, punem un strat de bucheţele de conopidă. Peste acest strat adăugăm uniform carnea de pui rumenită cu boia şi ceapă verde.
Peste carne punem al doilea strat de conopidă. La final cu o lingură, împrăştiem deasupra sosul de roşii cu usturoi şi verdeaţă.
5. Dăm la cuptor pentru 30 de minute şi asta-i tot. Cei care preferaţi tradiţionala combinaţie de smântână şi ou, specifică musacalei de cartofi, mă gândesc că, după preferinţă, puteţi înlocui sosul de roşii. Musacaua de conopidă, nu stă foarte bine straturi în farfurie – se aseamănă cu musacaua arabo-turcească din acest punct de vedere – dar vă asigur că are un gust excelent, fiind o mâncare de excepţie.
Să fiţi bine!