Îmi plac mult aripioarele picante, aromate cu rozmarin, coapte pe grătar. De data aceasta le-am aşezat pe paste fusilli grijite din abundenţă cu sos de roşii provensal. Le-am marinat cu o seară înainte cu un amestec simplu de boia iute, piper, sare, ulei şi rozmarin, le-am pus într-o pungă şi le-am lăsat la frigider până a doua zi. Astfel, am făcut de aşa natură aripioarele, încât să meargă împrietenite cu un pahar de vin. Aşa că va invit la paste cu aripioare…
Necesar paste cu aripioare
- 1 kg aripioare
- 500 gr paste
- boia, iute, piper, rozmarin
- 2 fire de usturoi verde
Pentru sos:
- 600 gr. roşii cuburi din conserva ( 1,5 cutii)
- 1 ceapă
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- o mână parmezan ras
- sare, piper, 1 linguriţă zahăr
Preparare paste cu aripioare:
1. Se amestecă aripioarele cu boia iute, piper, sare, rozmarin şi 3 linguri de ulei. Le punem într-o pungă şi masăm bine punga să se amestece bine. Se lasă la frigider peste noapte. A doua zi când preparăm, rumenim aripioarele pe gratarul încins.
2. Punem pastele la fiert în apă multă cu sare. Între timp preparăm sosul.
3. Într-o cratiţă încinsă călim ceapa mărunt tocată şi căţeii de usturoi feliaţi. Dăm un praf de piper şi unul de sare. Punem roşiile din conservă şi lăsăm să dea câteva clocote. Adăugăm o linguriţă de zahăr pentru corectarea acidităţii. Radem aproximativ o mână de parmezan peste roşii. Dacă nu este nu se pune dar parmezanul dă întotdeauna o savoare aparte pastelor. Poate fi înlocuit şi cu puţină brânză dulce moale, eventual de capră. Amestecăm i mai dăm câteva clocote. La final adăugăm pătrunjelul tocat şi oprim focul.
4. Pastele fierte al dente se scurg de apă într-o strecurătoare mare şi se pun în cratiţă peste sosul de roşii. Se toacă cele două fire de usturoi verde proaspăt şi se amestecă, ca pastele să-şi ia sos.
Se servesc fierbinţi cu aripioarele aşezate pe paste. Merge un pahar de vin roşu dacă nu este cu supărare.
Să fiţi bine!