Uşor de făcut, fără prea multă muncă şi cu reţete flexibile, dulci sau sarate, cred că macaroanele cu branză au fost prezente în copilăria oricui. Pentru mine, acea perioadă, a fost vârf în ce priveşte mâncatul de paste cu branza, iar treptat, discret, aproape au dispărut din meniul meu. Cum copii au început să-mi ceară, după ce au mâncat la bunici, paste cu branza, a trebuit să înnod tradiţia şi să rezolv rezonabil cererea. Chiar dacă, probabil, asemenea reţetă este foarte cunoscută, ţin să vă arăt cum mi-am îndeplinit ieri sarcina trasată de stăpânirea pofticioasă. Mă gândesc că poate vreo fotografie, vă îmbie şi vă trezeşte pofta, aşa încât, faceţi în week-end o cratiţă de paste cu branza, stafide şi alte cele.
Necesar paste cu branza
- 200 gr branză dulce sau sărată ( eu am folosit branză de oaie)
- 300 paste penne
- 3 ouă
- 1 pumn de stafide
- 4-5 linguri de zahăr
- coaja rasă de la o lămâie
- esenţă rom sau vanilie
- 2 linguri de unt
- 1-2 mere
Preparare
1. Pentru început punem stafidele într-un vas mic, cu o fiolă esenţă de rom şi apă cât să le acopere. Le lăsăm să se parfumeze. Într-un bol, dăm branza pe răzătoare. Dacă folosiţi branză dulce, doar se frământă puţin. Bătem 2 ouă întregi şi albuşul de la al treilea şi le punem peste branză. Adăugăm coaja de lămâie rasă, 4-5 linguri de zahăr şi stafidele cu tot cu siropul în care au stat. Omogenizăm bine amestecul. Zahăr se poate pune mai mult sau mai puţin, după cât de dulce doriţi preparatul. De asemenea, se poate folosi orice esenţă sau combinate. În genere merge orice fel de brânză – de oaie, de vacă, mai grasă sau telemea, dulce sau sărată, etc.
2. Se pune apă la fiert cu o linguriţă de sare şi se fierb pastele 7-8 minute, ceva mai al dente, să nu se rupă prea uşor. Se scot într-o strecurătoare.
3. Amestecăm într-un vas pastele fierte cu compoziţia cu branza şi o lăsăm 5 minute să se aromeze pastele. Într-un vas de jena, tavă, cratiţă turnăm pastele cu branză. Punem untul ici-colo, deasupra şi gălbenuşul celui de-al treilea ou.
Întroducem vasul în cuptorul încins şi lăsăm să se lege şi să se rumenească, cca 20 minute.
4. Tăiem merele felii subţiri, le punem într-o tigaie şi punem peste ele 2-3 linguri de zahăr şi un strop de apă.
Lăsăm să se topească zahărul şi să se caramelizeze merele. Eu am pus şi un strop de oţet balsamic, pentru a potenţa gustul merelor. Cine doreşte să încerce, poate s-o facă. Mie îmi place aroma dată de oţetul balsanic. Altfel, întru totul opţional.
5. Când servim la masă, punem paste cu branza şi mere caramelizate peste paste. Se poate cerne şi puţin zahăr vanilat. Se pot folosi orice alte fructe de sezon.
Să fiţi bine!