Tagliatelle – taitei, pot fi preparate proaspăt în casă si sunt ideale, în general, pentru sosuri groase, realizate cu carne de vită, de vițel, de porc sau ocazional, de iepure. Cel putin asa spun italienii ca se mananca preponderent, dar tot de la italieni este si reteta de mai jos de paste tagliatelle cu sos de rosii si masline:
Ingrediente paste tagliatelle cu sos de rosii si masline:
- 400 gr paste late tagliatelle
- 6 rosii
- 1 ceapa
- 1 capatana usturoi
- 100 gr masline
- 1 pahar vin alb
- sare, zahar, piper, o crenguta cimbru, o crenguta busuioc
1. Intr-un vas se pun 2 litri de apa si se pune pe foc ( pastele in general nu se fierb in apa putina). In momentul in care apa incepe sa fiarba se adauga 2 linguri de sare si se pun pastele la fiert. Nu se pune sarea in vas inainte de a incepe fierberea deoarece ingreuneaza fierberea
2. Rosiile se oparesc, pentru a se curata cu usurinta pielitele si se paseaza bine cu o furculita.
3. Rosiile se pun intr-un vas impreuna cu ceapa data marunt pe razatoare, o lingurita zahar, un praf de sare, putin piper macinat, cateva frunze de cimbru si busuioc, tocate marunt. Peste toate se adauga vinul si se pune vasul pe foc pentru a prepara sosul.
4. Se înlătură samburii la masline, se taie si se adauga la sos. Usturoiul se curata, se piseaza bine si se adauga la sos in momentul in care sosul este aproape gata. Usturoiul se pune după preferinţa fiecăruia mai mult sau mai putin. Ramane la aprecierea fiecaruia daca doreste sosul mai scazut sau mai subtire.
Pentru a verifica pastele daca sunt fierte, cel mai bine este sa gustam o bucatica. Pastele nu trebuie sa fie exagerat de fierte, ci trebuie sa fie moi, dar ferme.Cand considerati ca sunt fierte adaugati apa rece in vas pentru a opri procesul de fierbere si puneti pastele fierte intr-o sita pentru a se scurge. Nu spalam pastele cu apa rece pentru că sosul nu va mai avea aceeasi aderenţă. Nu am folosit ulei ( consider ca nu aduce nimic in plus ca gust) dar daca sunteti obisnuiti sa folositi ulei, atunci puneti putin, eventual de masline, la sos dar in nici un caz nu puneti in vasul in care fierbeti pastele pentru ca devin uleioase.
Cine doreste sosul mai condimentat poate adauga un praf de ardei iute. O alta reteta care mie imi place este cea de paste spaghetti cu muschi de porc.
Sa aveti pofta!