Daca ne raportam la intrebarea clasica – Este sanatos sa mancam…? diferenta calitativa dintre un pateu din ficat de pui ( sau orice alt ficat) facut acasa si unul preparat industrial este foarte mare.
Cunoasteti dialogul Pus-ai ficat?… Pus. Pus-ai slanina?…Pus. Pus-ai fainosag?… Iooooi. Cu singuranta ca-l cunosteti si este foarte posibil sa va fi venit si putina lehamite de la atata fainosag. Atunci precis nu v-ati putut abtine si v-ati intrebat: Ce este fainosagul asta? Nu trebuie sa cautam prea mult si mai departe de eticheta unui pateu ca sa aflam ca pe langa ficat si slanina mai contine si zaharuri (zahar si dextroza), rosii pudra, potentiator de aroma (glutamat monosodic), antioxidanti, carmin, maltrodextrina, gelefiant, conservant (nitrit de sodiu), aroma si altele. Astfel, aflam secretul fainosagului…
Ingrediente necesare pateu din ficat de pui si ciuperci:
- 500 g ficat pui
- 100 gr. ciuperi ( proaspete sau cutie)
- 100 gr. unt
- 2 cepe potrivite
- 3-4 catei de usturoi
- patrunjel, marar
- lapte, 200 ml. supa de carne de pui
- lapte, sare, piper, nucsoara, ienibahar cimbru
Se spala si se curata ficatul de pielite. Se tine in lapte o jumatate de ora. Curatam ceapa si o tocam marunt. Procedam la fel si cu usturoiul. Le punem pe ambele la calit in jumatate din unt, respectiv 50g. Cand s-au inmuiat punem si ciupercile feliate.
Amestecam si peste 5 minute adaugam si ficatul impreuna cu o crenguta mica de cimbru. Lasam sa se caleasca ficatul 5 minute si adaugam supa de pui.
Se fierbe acoperit la foc incet pana scade astfel incat sa mai ramana putina supa ( cateva linguri). Ficatul nu trebuie sa se faramiteze exagerat ci trebuie sa ramana destul de ferm.
Lasam sa se raceasca, recuperam crenguta de cimbru si punem totul intr-un vas. Tocam cateva fire de marar si patrunjel si le adaugam in vas impreuna cu restul de unt ( 50 gr.). Condimentam cu un praf de piper si ienibahar proaspat macinate precum si cu o jumatate de lingurita de nucsoara.
Amestecam totul cu blenderul pana obtinem pasta de pateu din ficat de pui. Adaugam sare dupa gust. Pasta nu trebuie sa fie prea groasa pentru ca pe masura ce se va raci la frigider se va intarii si mai mult. Putem sa punem pateul in vase mai mici si sa turnam unt topit peste el. Este bine sa il lasam la frigider o ora astfel incat sa se cunoasca aromele intre ele si apoi putem manca. Pateu din ficat de pui – se poate prepara in foarte multe variante, fiecare avand posibilitatea sa incerce diverse retete si sa se opreasca la pateul care eventual il gadila, ca in reclama cunoscuta, la limbuta dar important este faptul ca, indiferent ce reteta preparati, cu siguranta va fi mai sanatoasa decat orice pateu facut industrial.
Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!