Piure de legume cu costite de porc prăjite este una din opțiunile mele în ce privește bucatele alese să aducă, în acest sfârșit de săptămână, o participare culinară gustoasă la traiul nostru de weekend. Realizat de cele mai multe ori prin adăugarea unor rădăcinoase la cartofi, piureul de legume este mai dulce decât cel de cartofi și ceva mai aromat. Bineînțeles că pot fi adăugate și alte legume pe lângă rădăcinoase. Este o soluție foarte bună pentru a valorifica, de exemplu, legumele fierte, rezultate atunci când preparăm supă. In genere, piureul de legume este mai îndrăgit ca participare rustică în farfurie, așa că, parerea mea, nu vă alocați timp să-l lucrați cu blenderul și să-l treceți prin sită fină. Zdrobiți legumele cu furculița și frecați-le oleacă cu strămoșeasca lingură de lemn. Drept întregire gustoasă pentru acest piure, puteți încerca orice carne de vietate comestibilă fie că este zburătoare, terestră sau acvatică. Dacă în perioada sărbătorilor ce tocmai au trecut nu prea m-am însoțit în bucătărie cu purcelul fript, copt sau prăjit, ei bine, această scurtă perioadă în care m-am manifestat lingav a trecut, și azi încerc lângă piureul de legume o costiță rumenă și puțin crocantă. Costița, în cazul de față, este bine să fie preparată la tigaie, să se prăjească bine și să lase în tigaie aceea grăsime – sos – prăjeală în care, sper să nu vorbesc cu păcat, unii întingeam sau mai întingem cu miez de pâine țărănească sau cu turtă caldă. Pentru stimularea apetitului porția de piure de legume cu costite de porc prajite poate reclama prezența unor murături dintre cele mai diverse.
Necesar piure de legume cu costite de porc prăjite
- costițe, după câtă poftă și meseni îs prezenți
- 3 cartofi – cca 500 gr
- 1 morcov mare
- 1 bucată țelină ceva mai mare ca pumnul unei domnișoare
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de unt
- o ceșcuță de lapte
- 2-3 foi de dafin, piper, sare, nucșoară
Preparare
1. Curățăm cartofii, îi tăiem sferturi și îi punem într-o oală, acoperiți cu apă. Curățăm morcovul și țelina, le tăiem bucăți și le punem în oală, alături de cartofi. Adăugăm un praf de sare și 2-3 foi de dafin și le lăsăm să fiarbă. Le încercăm cu furculița și când sunt fierte le scoatem cu paleta într-un bol.
2. Le lăsăm și ne îndeletnicim cu curățatul și tăiatul mărunt al cepei. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei și punem ceapa la călit. Morcovul și țelina, ce între timp s-au mai răcit, le tăiem mai mărunt și le punem peste ceapă, în tigaia încinsă. Adăugăm un praf de piper proaspăt măcinat și puțină sare. Curățăm cățeii de usturoi, îi tocăm mărunt din cuțit și îi punem peste călitură, să dea aromă. Nu trebuie să lăsăm ca ceapa să se caramelizeze ci este suficient să devină sticloasă, să se înmoaie.
3. Punem peste cartofii fierți legumele călite și le pasăm cât de bine cu furculița. Dacă doriți și preferați să obțineți un piure fin, bineînțeles că puteți folosi blenderul. Fiecare procedează după cum poftește. Eu prefer acest piure mai puțin fin. După ce am pasat legumele adăugăm puțin lapte călduț și frecăm oleacă piureul, cu lingura de lemn, până se leagă bine. Adăugăm untul și mai amestecăm odată să se încorporeze bine. La final, dacă apreciem, aromăm cu puțină nucșoară.
4. În timp cât am preparat piureul costițele grijite și finisate sau rumenit cum trebuie în tigaie. Când servim meseni, putem aroma cu ceva verdeață, putem toca deasupra puțină ceapă verde sau putem alătura o murătură sau o salată verde.
Să fiți bine!