În ton cu verdele primăvăratic ce își intră treptat în drepturi, azi va propun o combinație între două delicioase piureuri, unul mai rustic și mai vioi la gust și altul, mai soft, mai dulce și delicat. Diferite din multe puncte de vedere, urzica și broccoli se completează armonios în bucătărie, conlucrând la un gustos piure care cu siguranță va atrage atât pe cei ce găsesc urzica prea aspră la gust cât și pe cei ce identifică broccoli ca fiind fad și lipsit de expresie. Putem spune că acest piure satisface întreaga diversitate de gusturi din casă. Despre câtă sănătate aduce în farfurie un piure de urzici cu brocoli ar fi inutil să readuc eu în atenție argumente deja binecunoscute de voi toți. M-a surprins plăcut modul cum l-au mâncat copii, inclusiv întins pe pâine prăjită. Eu l-am asociat cu un piept de pui pe grill și cu pâine prăjită, dar fiecare îl poate mânca după cum poftește.
Piure de urzici cu brocoli
- 1 buc. broccoli
- 3-4 pungi de urzici vândute de precupețe, să tot fie peste 500 gr
- 1 felie unt
- 2-3 căței de usturoi, după gust
- ulei de măsline
- sare, piper
Pentru piept de pui
- 1 piept de pui
- ulei măsline
- sare, piper, boia, cimbru (sau ierburi de provence)
Preparare
Înainte de a pregăti verziturile, ne ocupăm de pieptul de pui. Îl tăiem felii și îl punem într-un bol. Peste el punem 1 lingură ulei de măsline, piper măcinat, cimbru uscat, un praf boia și amestecăm până ce uleiul și aromele cuprind bine carnea. Uleiul are rolul de a păstra pieptul suculent și de transporta și lega aromele condimentelor. Lăsăm pieptul de pui să se îmbogățească cât timp pregătim noi piureul de urzici și broccoli.
Grijim urzicile, trecând prin mână plantă cu plantă, pentru a înlătura codițele mai tari, resturile de ierburi, paie, etc. Această fază de pregătire a urzicilor este cea mai anevoioasă și consumatoare de timp. Depinde mult de locul din care au fost culese, de aceea este bine ca atunci când le cumpărați din piețe, să vă uitați bine în pungă, să nu fie prea încărcate de ierburi uscate sau alte resturi. Punem urzicile într-o oală cu apă și le fierbem timp de 15 minute. Le scoatem cu o paletă (avem grijă ca resturile să rămână fundul oalei) și le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă. Le mărunțim bine cu un cuțit și le punem deoparte, într-un bol.
Desfacem broccoli în buchețele și îl fierbem în apă cu sare până intră bine furculița în el. Îl scoatem din oală, îl scurgem și îl pasăm cât de bine putem (sau folosim blenderul). Punem urzicile mărunțite împreună cu broccoli pasat într-o cratiță și adăugăm untul, usturoiul dat pe răzătoare, sare și piper proaspăt zdrobit. Adăugăm 1-2 linguri de ulei de măsline. Omogenizăm bine și gustăm pentru al potrivi de sare.
Dacă doriți un piure mai dulce, cu un gust mai bogat, puteți adăuga o ceapă tocată mărunt și călită. Dacă doriți o cremozitate mai mare se poate adăuga un cartof fiert sau o lingură de făină, după cum dorește fiecare. În caz că urzicile și broccoli nu au fost bine scurse și doriți un piure mai consistent, puneți cratița pe foc încet și amestecați până ce capătă consistența dorită, prin evaporarea lichidelor. Se gustă des piureul și se potrivește gustul după dorința fiecăruia, cu mai mult unt sau ulei de măsline, cu sare, piper, sau alte condimente.
Cât timp am pregătit urzicile și broccoli, pieptul de pui s-a mai dichisit cu ceva arome și este pregătit pentru grill. Încingem grill-ul și coacem pieptul pe ambele părți, încercând să-l întoarcem o singură dată. După ce pieptul este frumos rumenit, punem pe grill, peste sucurile lăsate de carne, felii de pâine la prăjit. Mai mult nu prea mai am a vă spune, așa că vă doresc, poftă mare!
Să fiți bine!