Considerat un peste mai putin gustos si cu multe oase ( ceea ce este adevarat) platica a fost vitregita mai mereu in aprecieri culinare primind si denumirea de “pestele saracului”. Mancat cu placere in mediul rural, in general si pe valea Dunarii, in special, platica capata alte valente fiind inobilata de priceperea localnicilor dunareni in ale bucataritului. O platica saramurata, afumata, coapta pe tabla sau pe disc, insotita de mamaliga rece merita toata aprecierea. La oras in schimb, probabil multi si-au pierdut abilitatea tehnica de a manca un peste cu oase. In ce priveste platica, problema nu este la peste ci este la bucatar, care trebuie sa stie ce sa faca cu ea. Am preparat platica la cuptor cu legume si vin sec, care a inmuiat oasele.
Ingrediente necesare platica la cuptor:
- 1 platica mai mare de 1 kg, sau 2 mai mici
- 2 ardei dulci rosu si verde (culori pentru aspect)
- 1 morcov
- 2 cepe
- 3-4 catei de usturoi
- 1 lamaie
- cateva fire de patrunjel si leustean
- vin alb, ulei
- pier macinat, boabe de mustar macinate, foi de dafin, cimbru, sare
Preparare:
Curatam solzii, evisceram platica si o spalam bine in apa rece. O prafuim cu sare si piper macinat si o lasam sa astepte o ora. Daca doriti puteti folosi si alte mirodenii. Eu nu am gasit la pescarie platica mare (cum ar fi indicat) si ca atare, am preparat doua platici mai mici. Taiem rondele ardeiul, tocam ceapa julien, mai mare, feliem morcovul pe lungime. Intr-o cratita, tava sau vas roman ( asta am folosit eu) formam un pat de verdeturi, leustean si patrunjel ( nu le-am tocat), presaram o lingurita boabe de mustar zdrobite in mojar si 2-3 foi de dafin. Adaugam legumele tocate peste verdeata si usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat.
Taiem 2-3 felii de lamaie si completam patul. Dupa ce platicile s-au odihnit o ora, le asezam frumos pe patul de legume si verdeata. Punem trei linguri de ulei peste platici, stoarcem ce a mai ramas din lamaie si presaram cimbru maruntit. Acoperim cu vin alb, sec sau demi.
Punem capac la vas si bagam la cuptor o oră. În ultimele 10 minute luam capacul si lasam la cuptor sa se rumeneasca ( pestele nu se va sfarama si asta este un efect al faptului ca platica a fost lasata timp de o ora, sa isi ia putina sare). Daca doriti ca oasele mici sa se inmoaie in totalitate acoperiti intreaga platica cu vin si veti tine mai mult tava la cuptor pentru a scadea. Eu nu am acoperit-o in totalitate cu vin pentru ca nu ma deranjeaza oasele, care oricum, in mare parte sau marinat si inmuiat – datorita acizilor din vin si lamaie- fiind interesat mai mult sa reduc timpul de preparare.
Legumele vor avea un gust dulce acrisor, dar dominant acrisor. Daca nu va place gustul mai pregnant de acrisor eliminati lamaia. Daca doriti mai dulce adaugati la inceput o lingurita de zahar. Puteti jongla asa cum va place cu gustul, important este ca nu veti mai simti inconvenientul oaselor mici care abunda la platica. Observati ca nu am folosit rosii sau suc de rosii si asta pentru faptul ca cea cu rosii este o alta reteta de platica la cuptor unde domina gustul dulceag. Este interesanta si platica pe pat de sare.
P.S. Sa aveti in vedere, pe unde mergeti, daca intalniti platica saramurata si afumata, coapta pe tabla, cu mamaliga rece si sprit de vin rosu. Sa te tii atunci chef de taina…
Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!