Cremoasă cum n-ai mai văzut, prajitura lasagna cu ciocolata, cu siguranță poate fi o delicioasă soluție pentru când vei vrea să-ți îndulcești ziua. Frișca, budinca de ciocolată și crema de brânză se întâlnesc pentru a împlini pofta celor ce iubesc prăjiturile cremoase. Dacă vă întrebați de unde numele de lasagna cu ciocolată înseamnă că sunteți la fel de curioși ca mine, pentru că și eu m-am întrebat. Probabil, prezența a mai multe straturi coroborat cu lipsa de imaginație a creatorului, a determinat alegerea acestui nume. Cum se numește contează mai puțin, definitoriu fiind câtă plăcere poate să ofere această prăjitură unei inimi ce tânjește după dulce. Prăjitura asta este ca un strigăt de revoltă împotriva oricărei restricții alimentare, este un act de rebeliune împotriva dietelor. Sper să vă cheme la cratiță!
Necesar prajitura lasagna cu ciocolata
- pt. blat -400 gr biscuiți de calitate – Oreo, cu ciocolată, cu cereale, 150 gr unt
- pt. crema de branză – 250-300 gr cremă de brânză sau brânză dulce cu smântână, 2 linguri de zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat
- pt. frișcă – 200 ml smântană pentru frișcă
- pt. budincă – 2 plicuri budincă de ciocolată, 1 litru lapte
- 1 ciocolată sau pepite de ciocolată
Preparare
1. Toate cantitătile sunt orientative în sensul că diferă funcție de mărimea vasului în care prepari prăjitura. Eu am preparat într-un vas pentru blat de tort, cu fund detașabil, tocmai pentru a putea să tai prăjitura mai ușor. Din câte am văzut, cel mai adresa se prepară într-un vas de Jena (o tavă). Cred că cantitățile date de mine mai sus sunt potrivite și suficiente pentru ambele variante. Pentru început zdrobim bine biscuiții cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă în prealabil) sau folosind un robot de bucătărie. În principiu se pot folosi orice fel de biscuiți, dar Oreo de ciocolată zic eu că sunt cei mai buni. Topim untul și îl turnăm peste biscuiții zdrobiți. Amestecăm bine până este încorporat untul. Cine dorește aromă poate adăuga esență de rom sau vanilie. Punem biscuiții în vas și îi presăm cu o lingură, formând un blat uniform pe fundul vasului.
2. Mixăm crema de brânză, adăugând două linguri de zahăr și două pliculețe de zahăr vanilat, până devine o cremă fină. Mixăm frișca până ce devine fermă. Amestecăm ușor crema de brânză și frișca. Peste stratul de biscuiți întindem uniform jumătate din crema formată.
3. Cât timp regătim budinca lăsăm la rece vasul cu prăjitură. Nu am să scriu despre cum se prepară budinca deoarece scrie pe plic. Aș menționa doar că este mai bine să folosiți ceva mai puțin lapte, respectiv 450 ml de lapte la un plic de budincă decât 500 ml cât scrie la indicații. Lăsăm budinca să se răcească dar o mai amestecăm din când în când să nu prindă coajă și să ajutăm răcirea. Când este puțin călduță (nu este obligatoriu să fie rece bine) o întindem uniform peste stratul de cremă de brânză și frișcă. Lăsăm din nou vasul la rece pentru 10 minute. În final punem cel de-al treilea strat de cremă, respectiv cealaltă jumătate din crema de brânză și frișcă.
4. Nivelăm bine cu o paletă ultimul strat de cremă și peste el răzuim ciocolată. Eu am răzuit ciocolată neagră cu mentă. Lăsăm prăjitura la rece 3-4 ore să se așeze și să capete mai multă fermitate. După câteva ore îi desfacem forma pentru blat și prăjitura rămâne asemeni unui tort, pe fundul metalic.
Să fiți bine!