Pe lângă salata de sfecla rosie si borsul ucrainean, pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie este o alta reţetă la care eu plusez cu sfeclă roşie, rădăcinoasă destul de puţin prezentă în bucătăria noastră. Puiul poate fi înlocuit şi cu alte înaripate tinere (cum ar fi un curcan) dar şi cu un purcel de lapte.
Ingrediente necesare pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie:
- 1 pui
- 3-4 cartofi
- 1 sfecla rosie
- 1 ceapă
- 3-4 căţei de usturoi
- 1/2 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- unt, slănină afumată
- piper boabe si măcinat, boabe de muştar, maghiran, oregano, sare
Preparare:
Spălăm în apă rece puiul şi îl masăm bine cu sare şi piper măcinat. Dacă aş fi preparat o orătanie de curte, ca sa fac un pleonasm, cu siguranţă ca aş fi marinat-o a priori, dar puiul meu fiind de gostat, cum se spunea în alte vremuri, nu a fost cazul să-i aplic vreo terapie fizica deosebită.
Îl lăsăm sa aştepte 30 de minute, timp în care curătăm cartofii şi sfecla roşie şi le tăiem bucăţi mai mari. Le aşezăm mai mult sau mai puţin algoritmic într-o tavă, cratiţă sau vas roman şi le dăm un praf de piper şi sare.
Ceapa o dăm pe o răzătoarea mică şi o punem într-un castron. La fel procedăm şi cu o bucăţică de sfeclă roşie. Feliem 2-3 căţei de usturoi şi-i punem de asemenea în castron. Presărăm maghiran, oregano, muştar boabe şi piper boabe. Tăiem 5-6 bucăţele de slănină afumată, tocăm mărunt pătrunjelul şi amestecăm bine tot ce se s-a adunat în castron. Eu am pus şi un ardei iute pentru că mănânc destul de mult iute, dar asta rămâne la plăcerea fiecăruia.
Cu acest amestec umplem puiul şi-l aşezăm grijuliu pe patul de cartofi şi sfeclă. Îl împodobim cu bucăţele de unt, punem capac pe vas şi-l dăm la cuptor. Înainte de asta trebuie să verificăm puiul daca are ceva grăsime pentru ca untul, şunca afumată şi grăsimea puiului trebuie să ajute la formarea cât de cât a unui sos. Dacă constatăm că puiul are un corp mai sportiv, fără grăsimi, completăm cu 2-3 linguri de ulei sau folosim mai mult unt.
După 45 de minute luăm capacul şi mai lăsăm vasul la cuptor cca. 20 de minute să se rumenească puiul bine.
Pregătim într-un bol un mujdei mai lung adică apă, sare şi usturoi bine zdrobit completat cu mărarul bine tocat, şi când puiul este gata rumenit îl încercuim în tavă cu acest mujdei. Mai lăsăm 5 minute la cuptor şi oprim focul.
Având un presentiment că atât ochiul, cât şi gura, se îndreaptă prioritar către pui, specific onest ca acesta se mănâncă atât ca în vechime, cu mâna, dar şi ca în modernitatea înconjurătoare, adică tot cu mâna.
Să fiţi bine!