Sosul de roșii, ușor usturoiat și condimentat, este sosul meu preferat încă din copilărie sau, mai bine spus, din motive de copilărie. Obișnuia bunica să-mi facă plăcerea asta și m-am obișnuit cu acest sos, gustul său mai rustic rămânând pentru mine o constantă de bucurie culinară. Din punctul meu de vedere acestă mâncare nu se poate prepara mai simplu de atât și nici nu trebuie forțată prezența altor ingrediente, devreme ce parteneriatul dintre roșie și usturoi dă roade de mult timp în prea multe bucătării. Simplu preparate, aceste pulpe de pui cu sos de roșii echivalează cu o plăcere obținută facil, fără travaliu în bucătărie. Lângă ciocănelele de pui și sosul de roșii usturoiat, pofta mi-a dorit niște cartofi rumeni, crocanți la exterior și pufoși în interior.
Necesar pulpe de pui cu sos de rosii
- 6 pulpe (ciocanele) de pui
- 1 cutie roșii cubulețe sau 1 kg roșii de grădină, bine coapte, decojite și tăiate cubulețe
- 1 căpățână usturoi ( sau mai mult, după poftă)
- 1 cană supă de pui
- sare, piper
- ulei pentru prăjit
- 3-4 cartofi
Preparare
Grijim ciocănelele și le rumenim bine pe toate părțile, într-o tigaie încinsă, cu două linguri de ulei. Tigaia să fie suficient de încăpătoare, pentru că în ea vom finaliza preparatul. Dăm pulpelor un praf de sare și unul de piper proaspăt zdrobit. După ce pulpele s-au prăjit, punem în tigaie roșiile și supa de pui. Pun supă pentru că vreau ca pulpele să se pătrundă bine, să bolborosească ușor sosul timp de 20-30 de minute, să se maturizeze gustul. Gustați roșiile și în caz că sunt prea acrișoare, adăugați puțin zahăr. Unele conserve de roșii cubulețe sunt bune, altele mai puțin bune. Roșiile și supa, vor “degresa” și încorpora prăjeala rezultată de la pulpe. Pentru a nu pierde acel gust, se folosește aceeași tigaie. După ce, la foc mic, sosul a scăzut, tăiem felii subțiri cățeii de usturoi și îi oferim sosului. Mai ținem 2-3 minute, tigaia pe aragaz, după care oprim focul. Gustăm și potrivim de sare. Punem capac pe tigaie și o lăsăm 5-10 minute, să se maturizeze gustul și să-și lase usturoiul toată aroma.
Cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi cu latura de 1,5-2 cm. Îi punem la fiert în apă cu sare, preț de cca. 10 minute, cât să se înmoaie, fără a se fărâma. Îi scoatem într-o strecurătoare, îi lăsăm să se scurgă și să se răcească puțin. Încingem ulei într-o tigaie și îi rumenim frumos. Vor fi puțin crocanți, dar pufoși în interior, asemeni cartofilor fondanți.
Să fiți bine!