Încerc şi eu să fac ce pot, să echilibrez balanţa şi să mai introduc în meniul casei câte o mâncare de post. Vă recomand sincer acest gulas de ciuperci si cartofi şi am siguranţa că îl veţi găsi foarte gustos şi bine-venit în Postul Crăciunului.
Retete din Banat
Mamaliga pe Paturi. Felu’ Unu
Câţi ciobani atâtea ceaune pline cu felurite pături de mămăligă, de brânzeturi şi afumături, de cârnaţi şi alte copturi. Mai că fiecare stână îşi are propiul obicei şi fiecare cioban îşi dă obolul de brânzeturi şi cărnuri, aşezându-l între mămăligi, în tuci, sub numele de mamaliga pe paturi.
Musaca de Varza Murata cu Carne Tocata si Orez
Musaca de varza murata, o mâncare din sud vestul Olteniei ce se aseamănă foarte mult cu mult mai cunoscuta varza a la Cluj sau cu sarmalele împrăştiate. Diferenţa consta în faptul că este prezent ardeiului gras, lipseşte smântâna în faza de preparare şi carnea folosită este tocată mărunt din cuţit.
Varza de Bihor. Creatie cu smantana
Se pare ca numele de varza de Bihor nu este contribuţia bihorenilor, ei fiind, doar cei ce au gătit şi cinstit cu asemenea deliciu pe cei ce le-au trecut pragul şi care, astfel onoraţi, i-au dat nume de Bihor ce peste ani şi graniţe a devenit renume.
Gulas de Miel, Bolborosit Incet la Ceaun
Mancare originara din Ungaria, gulasul sau, ca sa fim corecţi, gulyas este un fel de tocanita pe care o pregateau, traditional, vacarii ungurii ce pastoreau turme mari de vite pe lungul drum catre pietele din Venetia, Moravia, Viena sau Nurnberg.