Am găsit la pescărie biban şi roşioară şi ambele specii au fost full de icre ceea ce m-a făcut să plănuiesc o ciorba de peste si icre. Pe lăngă roşioară şi biban am mai folosit un cap de fitofag de 1,5 kg. Din punctul meu de vedere un cap de peşte mare este obligatoriu pentru a obţine o ciorba de peşte reuşită şi care confirmă când este dată la rece, devenind gelatinoasă, făcându-se piftie.
Retete din Dobrogea
Tochitura de miel cu mămăliguţă şi ceapă verde
Se apropie 25 de decembrie, se apropie Naşterea Domnului pentru spirit şi inefabile mese creştine pentru trup. Precursor, Ignatul. 20 decembrie, zi în care se sacrifică porcii. Devine imperativ să pregătesc lada frigorifică pentru a-şi primi musafirul. Pentru că este plină. Cu strânsură de furnică pe cântec de greiere trubadur.
Bors Pescaresc, la Balta la Nea Ion Bijutieru’
Pentru a cunoaste si aprecia cum trebuie un bors pescaresc ai nevoie de o anumita stare de spirit indusa de prezenta balti, a focului aflat sub ceaun, a povestilor pescaresti spuse la pus de soare si de o palinca ce-si tradeaza virtutiile prin prezenta margelelor cristaline in pahare. Zicere mai cu valoare decat cea a lui Radu Anton Roman nu putem gasi “Noaptea, cand pleaca barbatii Deltei la pescuit, nu cara cu ei decat ceva paine, o ceapa-doua, sare, otet si ciusca. Prea rar o sa mai uite lipoveanul prin fundul sacului si un cartof. Dar va sti, in inima plaurului, sa construiasca, ca un arhitect cu inspiratie divina, cea mai gustoasa ciorba de peste din cate exista si iese din apa dulce”.
Plachie de Peste din Sudul Dunarean
Plachie de peste – si ca termen si ca reteta, provine de la greci, din cuvantul “plaki”, reprezentand in Grecia acelasi preparat si aceiasi tehnica de preparare. La noi, plachia de peste este specifica nu atat satelor pescaresti din Delta, cat sudului dunarean al tarii, respectiv vechea Tara Romaneasca…
Ciorba de burta
Ingrediente ciorba de burta: 1,5 kg. burta de vita 2 kg oase de vita (o ciorba de burta reusita trebuie sa devina gelatinoasa cand este lasata la rece, oasele de la piciorul vitei fiind cele mai indicate- in special de la genunchiul vitei- pentru acest rezultat datorita zgarciurilor si ligamentelor) 300 gr. smantana 8 galbenusuri […]