Se apropie 25 de decembrie, se apropie Naşterea Domnului pentru spirit şi inefabile mese creştine pentru trup. Precursor, Ignatul. 20 decembrie, zi în care se sacrifică porcii. Devine imperativ să pregătesc lada frigorifică pentru a-şi primi musafirul. Pentru că este plină. Cu strânsură de furnică pe cântec de greiere trubadur.
Bucataria romaneasca
Rață pe Cartofi Dulci. Băgată în Tavă la Cuptor
Daicile nu-şi pierd timpul cu amănunte pentru că, băgatul asta, în tavă, este în lumea satului ca un certificat de calitate a gustului şi care nu mai necesită nici o risipă de cuvinte în ce priveşte conţinutul tăvii, conţinut ce poate varia de la Mărie la Ioană, de la Stană la Leană, funcţie de ce a dat Domnul prin obor, o gâscă, o puică, o raţă, o câţă .
Ostropel de Pui la Ceaun Servit cu Mamaliga
Ostropel de pui – o mâncare românească autentică care nu are corespondent în străinătate şi asupra originii căreia nu există divergenţe cum întâlnim în cazul sarmalelor sau mititeilor, de exemplu. O mâncare foarte gustoasă, uşor de preparat şi cu mare trecere la gurmanzi, neîntâlnind pe nimeni care să refuze o porţie de ostropel.
Sarmale in dovleac. Lucrare pioasă pentru stomac eretic
Se preparau fără grabă, cu ritual, cu pioşenie şi se mâncau cu un soi de religiozitate, nu oricând şi oricum, cu o undă de venerare a divinului şi de mulţumire pentru bucatele aflate pe masă. Sarmale in dovleac este lucrare din nordul ţării, de prin Maramureş, de la poalele munţilor Ţibleş, -cu toate că sunt vorbe că ar fi fost întâlnită şi în Moldova- şi are valenţe antropologice şi de pioşenie.
Salata de gogonele. Prajite sau coapte
A venit şi vremea gogonelelor şi gospodinele concurează frenetic la borcaniada acestui rest de toamnă, cât încă se mai găsesc prin pieţe una alta de acrit. Mie, cu gogonelele nu mi-a reuşit borcaniada, fiind deturnat de poftele firii mele pământeşti şi până să duc o mâna la borcan cealaltă deja mă servea cu salata de gogonele.
Varza de Bihor. Creatie cu smantana
Se pare ca numele de varza de Bihor nu este contribuţia bihorenilor, ei fiind, doar cei ce au gătit şi cinstit cu asemenea deliciu pe cei ce le-au trecut pragul şi care, astfel onoraţi, i-au dat nume de Bihor ce peste ani şi graniţe a devenit renume.