Face bine la inspiraţie ca din când în când să mai ieşim din bucătăria noastră şi să aruncăm un ochi pe continent, să vedem ce mai pun alţii pe masă. Constatăm astfel că italianul mănâncă mult risotto, în timp ce, la o aruncătură de băţ, francezul se laudă cu raţa lui. Luăm şi noi atât de la unul, cât şi de la celălalt şi preparăm un risotto cu praz şi piept de rata. Risotto am mai tot gătit, ba cu ciuperci, ba cu sfeclă roşie şi este o soluţie foarte onorabilă şi puţin costisitoare când vrei să rezolvi rapid masa. Mie îmi place aşa că vă invit şi pe voi să-l încercaţi, dacă mai este cineva care nu a făcut-o până acum.
Risotto cu praz si piept de rata
- 1 piept de raţă
- 300 gr orez
- 700-800 ml supă de pui sau legume
- 1 fir mai mare de praz
- 1 ceapă
- 2 linguri unt
- o lingură parmezan ras
- ulei de măsline, sare, piper
Preparare:
1. Curăţăm prazul şi-l tocăm mărunt. Procedăm la fel şi cu ceapa. Punem într-o tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline şi călim sumar ceapa şi prazul.
2. Adăugăm orezul şi amestecăm, călindu-l până ce devine puţin sticlos. Nu spălăm orezul în prealabil pentru a nu înlătura amidonul ce ne ajută la cremozitate. După ce orezul a devenit sticlos punem un polonic de supă fierbinte. Amestecăm şi lăsăm la foc mic până ce orezul absoarbe supa. Punem şi al doilea polonic de supă. Supa trebuie să fie menţinută fierbinte. Procedăm la fel în continuare până ce orezul s-e umflă şi devine cremos.
3. Adăugăm untul şi amestecăm pentru ca acesta să crească cremozitatea şi să dea aromă. La final, dăm un praf de piper şi sare după gust. Presărăm uniform parmezan ras şi acoperim tigaia.
4. Încingem bine o altă tigaie şi punem pieptul de raţă cu pielea în jos, să se rumenească. Nu este neapărat nevoie să punem ulei în tigaie deoarece grăsimea din piele se va topi repede. Îl prăjim cca 10 minute pe partea cu pielea, până ce aceasta devine crocantă şi apoi încă 4-5 minute pe partea cealaltă.
5. Feliem pieptul de raţă şi punem felii peste fiecare porţie de rizotto. Aromăm cu pătrunjel verde.
Să fiţi bine!