Salam de biscuiti cu rahat, un gust prezent la masa noastră din timpuri neinventariate dar cu siguranţă foarte vechi devreme ce mai toată lumea l-a cunoscut şi mâncat. Acest salam de biscuiţi a fost de multe ori desertul salvator în penuria de dulce a anilor ’80 şi care s-a menţinut pe o poziţie bună în preferinţele noastre în ce priveşte prăjiturile de casă. Mi-a plăcut întotdeauna salamul de biscuiţi bogat în rahat şi aromat puternic cu esenţă de rom. Deloc costisitoare, reteta de salam de biscuiti cu rahat este foarte simplă şi este la îndemâna oricui chiar dacă nu are prea multă experienţă în bucătărie. Mai totdeauna o prepar după ochi dar voi încerca să dau ceva repere în ce priveşte cantităţile:
Necesar salam de biscuiti cu rahat:
- 700 gr biscuiţi
- 150 gr zahăr ( cca. 7 linguri de zahar)
- 250 ml lapte
- 150 gr unt
- 3 linguri cacao
- 200 gr rahat
- 1 pumn cu stafide
- 1 esenţă rom
- coaja de la o portocală
- nucă de cocos
Preparare:
1. Fărâmiţăm biscuiţi în mâini obţinând bucăţi mai mari amestecate cu pesmet de biscuiti. Dacă nu putem face această operaţiune o altă soluţie ar fi să punem biscuiţii într-o pungă şi să-i zdrobim cu sucitorul.
2. Punem laptele pe foc să se încălzească şi topim în el zahărul şi untul, punem cele trei linguriţe de cacao şi omogenizăm. Lăsăm să se răcească şi adăugăm esenţă de rom sau oricare altă esenţă, după preferinţa fiecăruia.
3. Tăiem rahatul cubuleţe şi-l punem peste biscuiţi împreună cu stafidele înmuiate în prealabil în apă cu esenţă. Adăugăm laptele îndulcit rezultat la punctul 2 şi răzuim coaja de la o portocală. Amestecăm să se omogenizeze compoziţia rezultată dar fără a insista prea mult pentru a nu fărâmiţa excesiv biscuiţii.
4. Punem cu o lingură compoziţie pe o folie de plastic şi formăm batoane de salam – bine presate cu mâna şi rulate cu folia. Răsucim folia la capete. Lăsăm salamul la rece până se întăreşte, biscuiţii absorbind tot laptele.
5. Putem servi în momentul în care se întăreşte, moment ce poate fi peste minim 3-4 ore. Se înlătură folia şi se dă salamul de biscuiţi prin nucă de cocos după care se felieză.
P.S. Trebuie avut la îndemână o cantitate suplimentară de lapte şi biscuiţi în cazul în care fie salamul este prea umed şi mai trebuie pus biscuiţi, fie este prea uscat şi mai completăm cu lapte.
Să fiţi bine!