Salata de broccoli si cartofi, consistenta si delicioasa, poate fi o variantă gustoasă de valorificare a energizantei legume verzi alături de hrănitorul cartof. Pentru sănătate și energie este bine să mâncăm cât mai mult verde crud sau ușor preparat. Broccoli, ca și alte legume, luat individual, poate fi considerat destul de fad, dar se dovedește un participant gustos la salate, piureuri sau diverse ghiveciuri. De exemplu, eu care am mare poftă și plăcere să mânănc urzici, găsesc broccoli, preparat piure cu usturoi și ulei de măsline, foarte apropiat de gustul urzicilor. Așa că, atunci când îmi aduc aminte de urzicile primăverii, apelez la broccoli. Pe lângă baza de cartofi și broccoli, am adus drept contributor la această salată și măslinele picante care, alături de răcoritorul gogoșar acru, dau mai multă prestață și stimulează pofta de mâncare. În concluzie, avem o salata de broccoli si cartofi, simplă, gustoasă și hrănitoare, de pus în mijlocul mesei de familie, la sfârșit de săptămînă.
Ingrediente necesare salata de broccoli si cartofi:
- 1 broccoli mai mare
- 4 cartofi roșii sau albi nefăinoși
- 100 gr măsline picante
- 3-4 bucăți de gogoșar în oțet
- 3 căței de usturoi
- sare, piper,
- ulei de măsline
- oțet sau o lămâie
Spălăm cartofii și, fără ai curăța de coajă, îi punem într-o oală cu apă, la fiert. Cu ajutorul unui cuțit separăm buchețelele de broccoli. Broccoli trebuie gătit la aburi, să păstreze o textură fermă, al dente, și să nu-și piardă propietățile hrănitoare. Eu am pus buchețelele într-o strecurătoare mare, pe care am așezat-o deasupra oalei în care fierbeau cei patru cartofi. Astfel, aburul ce se ridică prin fierberea cartofilor va lovi în strecurătoare și va găti broccoli. Odată fierți cartofii, îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăța ușor de coajă, cu un risc mai mic de a se sfărâma. După ce îi curățăm de coajă îi tăiem cubulețe. Punem într-un bol buchețelele al dente de broccoli și cubulețețe de cartofi.
Măslinele picante, fără sâmburi, le tăiem mărunt, rondele, și le punem în bol. De asemenea, tăiem cubulețe gogoșarul acru și îl adăugăm la salată. Într-un bol mai mic punem cca 100 ml ulei de măsline în care adăugăm o lingură de oțet sau zeama de la o lămâie (eu prefer la această salată oțetul), piperul proaspăt măcinat, un praf de sare și cățeii de usturoi zdrobiți cu presa. Bătem ușor cu o furculiță pentru a se amesteca toate aromele. Se va forma, după cum spune chimia, o suspensie, adică un amestec tulbure care va fi dressing-ul salatei noastre.
Punem acest dressing peste cartofi, broccoli, măsline și gogoșar. Amestecăm ușor cu două linguri, să punem în valoare dressing-ul, ce are datoria să învelească și să aromeze legumele. Asta-i salata de broccoli și cartofi căreia i-am făcut de petrecanie astăzi!
Bineînțeles, cantitățile folosite la dressing pot fi modificate după cum poftește fiecare – mai mult ulei, usturoi sau piper, după preferințe. Dacă nu agreați usturoiul, îl puteți scoate din rețetă și puteți introduce o ceapă, eventual roșie, tocată.
Să fiți bine!