Nu spun că nu sunt gustoase, dar salatele încărcate cu maioneza nu au reprezentat niciodată o chemare pentru mine şi parcă tot mai multor salate clasice li se adaugă acest ingredient. Azi, de cele mai multe ori, unde întâlneşti salata de ciuperci este invariabil cu maioneză. Salata de ciuperci de mai jos este simplă, gustoasă şi ciuperca este dominantă în gust fără a fi sabotată de alt ingredient major. Puteţi să o denumiţi cum doriţi (este tradiţională şi în satul românesc deci poate fi ţărănescă) şi este mâncată simplu, pe felii de pâine proaspătă, sau ca acompaniament, garnitură lângă carne.
Ingrediente necesare reteta de salata de ciuperci:
- 1 kg ciuperci champignon
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- piper, cimbru uscat
- zeama de lămâie, ulei de măsline, oţet
Preparare:
1. Ciupercile se şterg cu un prosop uscat, de resturile de compost. Putem să le curăţim de pieliţă, dacă dorim, dar nu este obligatoriu mai ales dacă sunt proaspete.
Într-o oală punem la fiert ciupercile întregi, într-un litru de apă cu 2-3 linguri oţet, piper boabe, un praf de sare grunjoasă şi cimbru uscat cât iei între 3 degete. Le lăsăm să clocotească la foc potrivit 20 minute după care se scot şi se pun într-o strecurătoare mare la scurs.
2.Tocăm mărunt verdeaţa – pătrunjelul şi mărarul. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim bine în mojar sau la presă.
3. Ciupercile se feliează, se stropesc din abundenţă cu ulei de măsline, se adaugă usturoiul şi verdeaţa şi se amestecă bine. Gustăm şi funcţie de cât de acrişoară dorim salata, stropim cu zeamă de lămâie. Ciupercile sunt deja puţin acrişoare de la fierberea în apă cu oţet.
Se mănâncă acompaniament la orice friptură şi considerând această salata de ciuperci baza, putem da frâu liber imaginaţiei, îmbogăţind ciupercile cu sos de roşii, sos pesto, sau maioneză cu mărar şi mai multă lămâie, muştar sau smântână acrişoară. Le putem combina cu o salată salsa. Am mai scris şi despre cum se prepară ciuperci frumos rumenite sau ciuperci marinate.
Sa fiti bine!