Salata de radacinoase o recomand cu toata inima ca fiind un depozit de vitamine, revitalizantă și foarte protectoare cu sănătatea noastră. Se mănâncă în special iarna, când poate fi de folos organismului în lupta cu răcelile specifice anotimpului și când rădăcinoasele, oricare ar fi ele, sunt mai la îndemână. Mulți medici o recomandă în cazul unor afecțiuni, punând de ex. accentul în salată fie pe țelină, fie pe sfeclă roșie. Eu de regulă, în realizarea acestei salate, mă bazez pe patru rădăcini: sfeclă roșie, ridiche negră, țelină și morcov. Acum, dacă se întâmplă să nu fie prezente chiar toate să știți că nu-i bai, că tot bună și sănătoasă este. Pentru a o mai înfoia puțin și ai stimula pe copii s-o mănânce mai bine, în ultimul timp, îi adaug și foi de salată verde, care o fac mai ușoară dându-i un gust mai soft, mai bine echilibrat.
Necesar salata de radacinoase
- 1 ridiche neagră
- 1 sfeclă roșie
- 1 morcov măricel
- 1 țelină românescă (mai mică decât cea olandeză)
- 1 salată verde
- ulei de măsline, 1 lămâie, sare, piper măcinat
Preparare
Curățăm de coajă cele patru rădăcinoase și le dăm pe o răzătoare mai mică sau mai mare – aici fiecare alege cât de fin dorește să le răzuiască. Eu le prefer date pe o răzătoare mai mare să simt mai bine fiecare rădăcină participantă la salată. Dacă se dorește, la cele patru se mai poate adăuga și rădăcina de pătrunjel, care este dulce și foarte gustoasă. Cantitățile sau bucățile de sfeclă, ridiche, țelină și morcov să fie aproximativ egale ca participare în salată. Oricum din patru rădăcini medii rezultă o salată destul de mare.
Pregătim dressing-ul punând ulei de măsline într-un bol și peste el zeama de lămâie. Adăugăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Îl “bătem” puțin cu furculița până devine suspensie (adică se amestecă toate și nu mai este limpede). Punem dressing-ul peste rădăcinoasele date pe răzătoare și le amestecăm bine. Cu cantitatea de dressing jonglați, funcție de cum vă place și preferați, mai multă sau mai puțină. Se poate folosi și oțet balsamic sau oțet de mere sau vin. Recomand la toate salatele folosirea unui oțet obținut prin fermentație naturală ci nu din cel obținut prin diluarea acidului acetic obținut chimic. Pe sticlă va scrie de ex. “oțet obținut prin fermentarea naturală a vinului” sau “obținut prin diluarea acidului acetic” Cum este firesc, sfecla roșie va colora întreaga salată. Spălăm salata verde, o scurgem bine de apă, o tăiem sau o rupem cu mâna și o punem în salata de radacinoase. Mai amestecăm odată, ușor.
Salata de radacinoase se poate mânca fără nimic altceva dacă doriți să urmați o scurtă cură de dezintoxicare sau poate sta foarte bine lângă o friptură. Este consistentă și energizantă și nu minte foamea doar pentru 5 minute.
P.S. Dacă vi se pare cu un gust forte și vreți să o mai îmblânziți, puteți să-i adăugați un măr dat pe răzătoare.
Să fiți bine!