Salata de ridichi cu castraveti este intalnita in diverse variante pe papamond, astfel ca daca-i punem iaurt putem sa o consideram arabeasca iar daca-i punem sos de soia o putem denumi chinezeasca. Chiar daca cele doua ingrediente de baza: castraveti si ridichi sunt pentru noi comune, aceasta salata are potential.
Ingrediente necesare salata de ridichi cu castraveti:
- 1 ridiche mai mare
- 3-4 castraveti cornison sau unul mai mare
- 1 legatura marar
- lamaie sau otet, ulei de masline
- sare, piper, boabe de mustar
Curatam ridichea de coaja si o dam pe razatoarea mare. Poate fi atat ridiche neagra despre care stim ca este in general iute cat si ridiche alba. Cele albe nu ar trebui sa fie iuti dar anul acesta , datorita secetei si ridichiile albe, autohtone sau mai iutit. Curatam castraveti, le taiem capetele si-i feliem subtire, cu un curatator. Se pot felia dupa placerea fiecaruia, cu conditia sa respire si sa-si lase in salata sucul, gustul si aroma.
Tocam marunt mararul. Intr-un bol pregatim dressing-ul cu 3 lingurite cu ulei de masline, o lingurita zeama de lamaie sau otet de mere, piper proaspat macinat, boabe de mustar macinate si un praf de sare. Se amesteca bine pana devine emulsie ( isi pierde transparenta si devine solutie). Este dressingul clasic numit vinegreta cu trei parti ulei si una otet. Imi place sa sfarm boabele de piper si de mustar (separat) in mojar datorita faptului ca obtin o granulatie mai mare ce da aceasi aroma ca si condimentul macinat fin dar are un gust mai pregnant datorita prezentei acestor granule mai mari in mancare. Daca doriti piper fin macinat folositi o rasnita dar oricum procedati, pentru ca piperul sa aiba gust si aroma, puneti-l in salata proaspat macinat.
Punem dressing-ul peste ridiche, castraveti si marar si amestecam pentru omogenizare. Obisnuiesc, inainte de consum, sa las salata de ridichi cu castraveti la frigider o jumatate de ceas sa se odihneasca si sa se amestece sucucurile si aromele.
Sa fiti sanatosi!