Salata de varza rosie cu mere îmi place mai mult decat salata clasică de varză şi merge excelent lânga o pulpă de pasăre, fiind cu totul specială alături de raţă sau vânat. Merele şi hreanul pun în valoare varza şi scot salata din banalul care, să fim sinceri, planează asupra acestui preparat des întâlnit în restaurantele de la noi.
Necesar salata de varza rosie cu mere:
- 1 varza rosie
- 2 mere verzi potrivite ca mărime
- 1 rădăcină mic de hrean
- oţet din vin, ulei de măsline, sare
Preparare:
1. Înjumătăţim varza şi o tăiem fideluţă, din cuţit, cât se poate de fin. Dăm un praf de sare mare, amestecăm bine şi freacăm puţin varza în mâini. O lăsăm să stea 5-10 minute, să lase suc şi o stoarcem bine.
2. Într-un vas micuţ diluăm 3 linguri de oţet cu 3-4 linguri de apă şi dăm şi un praf de sare. Punem vasul pe foc să dea oţetul diluat în clocot. Oţetul îl diluăm, cu mai puţină sau mai multă apă, funcţie de cât de acră ne place salata. Punem oţetul fierbinte peste varză şi amestecăm bine 1-2 minute.
3. Dăm merele pe răzătoarea mare şi le amestecăm cu varza. Prefer să folosesc mere verzi granny smith pentru că sunt mai acrişoare.
După ce am pus merele în salată, adăugăm 2-3 linguriţe de ulei de măsline şi amestecăm încă odată. Când mâncăm, adăugăm hrean ras peste salată.
Salata de varza preparată în acest mod, cu oţet diluat fierbinte, cu mere şi hrean mie îmi pare mult mai gustoasă şi ieşită din banal. Încercaţi-o şi îmi scrieţi mai jos dacă merită mica strădanie!
Să fiţi bine!