Salata de vinete cu rosii coapte, cu o pronunţată tentă rustică, se bucură de mare apreciere, ca de altfel orice salata ce include combinaţiile văratice de vinete, ardei şi roşii. Coapte şi asociate câte trei- vinete, ardei şi roşii – avem de întins pe pâine băbeasca salată papacioaca, luate căte două obţinem, pe lângă salata mai jos prezentată şi o reuşită salată de ardei şi roşii coapte. Nu cred că avem pe cineva care să nu-şi găsească plăcerea intr-una din aceste salate. Nu mai vorbesc că dacă le luam căte una preparăm o salată de ardei copţi sau o luteniţă de roşii coapte, de mai mare bucuria. Uite aşa avem de lucru toată vara în bucătărie, la copt de-ale grădinii roade.
Ingrediente salata de vinete cu rosii coapte:
- 4 vinete
- 6-7 rosii
- 1 ceapa
- 2-3 căţei de usturoi – opţional
- ulei, sare
Preparare:
1. Se pun vinetele pe un gratar si se coc uniform pe toate partile pana devin moi. După ce s-au copt le lăsăm să se răcească astfel încât sa nu ne frigem la degete când înlăturăm de coaja arsă.
Punem, de asemenea, roşiile pe gratar, le coacem si când sunt gata le curăţim de pieliţele arse.
2. Vinetele si roşiile curăţate se sărează si se lasă la scurs o ora într-o strecurătoare mai mare sau pe un tocător înclinat.
4. Odata scurse, vinetele si roşiile se toacă mărunt sau se dau prin blender. Mie această salată imi place mai rustică aşa că toc vinetele şi roşiile din cuţit. Adăugăm puţin câte puţin ulei (în total două linguri de ulei) si frecăm încet până se omogenizează. Adăugăm ceapa tocată si amestecăm din nou. Nu este obligatoriu, dar îmi place sa mărunţesc şi să adaug la salată 2-3 căţei de usturoi. Se gustă si se potriveşte de sare.
Daca obişnuinţa cere maioneză se poate adăuga după plăcerea fiecăruia dar traditional, salata de vinete cu rosii coapte nu se face cu maioneza, fiind o salata de sorginte mai mioritică unde maioneza nu îşi prea găsea locul.
Sa fiţí bine!