Cu toate că prezintă multiple calităţi nutriţionale, sfecla rosie este o leguma lipsita de traditie in bucataria romaneasca cu exceptia unor salate de sfeclă, a unui bors simplu românesc şi a unui borş ucrainian ce a prins şi la noi. Totuşi, in ultimi ani, a început să fie valorificată mai mult în bucătărie, fiind recomandată de nutritionisti pentru calitatile ei şi inclusa pe lista alimentelor medicament. Poate fi un ajutor important pentru sanatate in sezonul rece ( sfecla rosie se poate pastra bine iarna) şi este foarte recomandata pentru femeile insarcinate. Daca cruda, nu are un gust deosebit, coapta sau fiarta capata alte valente. Eu o folosesc la unele ciorbe, sosuri, garnituri si la unele salate. Azi am preparat o salata marocana de sfecla rosie, traditionala in Maroc.
Ingrediente necesare salata marocana de sfecla rosie :
- 3-4 sfecle rosii potrivite
- 1 legatura patrunjel
- 4-5 catei usturoi
- 1 lamaie
- ulei de masline, piper, chili dulce, chimion, sare
Preparare:
- Punem sfecla intr-o tava, o bagam la cuptor si o coacem aproximativ o oră, pana se inmoaie. Sfecla se poate si fierbe intr-un timp mai scurt dar prefer coacere deoarece consider că sfecla pierde mai puţin din culoare si din gust. Coacem sfecla fara sa o curatam de coaja deoarece, odata coapta, coaja se inlatura foarte usor. Daca sfecla este mai mare este bine sa o injumatatiti pentru a reduce timpul cât stă la cuptor. Verificam cu o furculita daca sfecla este gata, pentru ca ar trebui sa se patrunda usor. Lasam sfecla sa se raceasca putin si o taiem cubulete ( sau, daca preferati, o puteti felia fin).
- Curatam usturoiul, il dăm prin presa de usturoi si-l adaugam peste sfecla.
- Adaugam 2 linguri de ulei de masline si zeama de la o lamaie mare.
- Presărăm condimentele, respectiv un varf de cutit piper, chili, chimion macinat si sare dupa gust. Nu trebuie confundat chimenul cu chimionul ( folosit mult in bucataria mexicana si marocana). Daca nu aveti chimion la indemana puteti folosi cu succes curry, ce contine chimion.
- La final, tocam patrunjelul si amestecam totul bine.
Salata marocana de sfecla rosie este bine sa o lasam la frigider, inainte de a fi mancata, minim 30 de minute, pentru a se amesteca aromele dar şi pentru ca este mai buna rece.
P.S. Daca sfecla pe care o pregatiti nu este suficient de dulce ( nu toate sfecla rosie este la fel si se mai intampla sa cumparam si sfecla mai putin gustoasa) puteti adauga o lingurita de zahar.
Sa fiti sanatosi!