Salata rusească se aseamănă foarte mult cu salata de boeuf cu diferenţa că în reţeta de salata rusească nu găsim carne de vită sau altfel de carne. De asemenea, salata rusească suportă mai multă versatilitate în ce priveşte varietatea legumelor şi eventual a dressing-ului, drept pentru care se întâlnesc o multitudine de combinaţii şi reţete a la russe. Uneori, aceasta salată se poate întâlni sub numele de salată Olivier, după numele bucătarului belgian Lucien Olivier, propietar de restaurant în Moscova Imperiului Ţarist în 1860, şi creator al originalei salate ruseşti.
Necesar ingrediente salata ruseasca
- 3 cartofi
- 3 ouă
- 5-6 castraveţi acri
- 2 felii/bucăţi gogoşar acru
- 3 morcovi
- 300 gr mazăre
- 150 gr fasole verde
- 2 linguri de muştar
- 100 ml ulei de măsline
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 2-3 linguri de maioneză
- sare
Pentru început tăiem cubuleţe castraveţii şi gogoşarul acru şi îi ăsăm deoparte să se scurgă. Fierbem cartofii în coajă şi, după ce se răcesc, îi curăţăm şi îi tăiem cubuleţe. De asemenea, fierbem morcovi şi îi tăiem cubuleţe. Într-un alt vas fierbem mazărea şi fasolea verde. Ouăle fierte bine se curăţă, se separă gălbenuşul de albuş. Albuşul se mărunţeşte cubuleţe. Legumele nu trebuie fierte excesiv pentru a nu rezulta un terci, ci trebuie să-şi păstreze din fermitate. Toate astfel tăiate şi bine scurse de apă se pun într-un bol încăpător.
Mie îmi place la salata ruseasca o mai mare bogăţie de legume şi culoare, motiv pentru care adaug gogoşarul roşu şi fasolea verde teci. Vă spun din experienţă ca această salată este foarte gustoasă şi dacă o preparăm cu diverse mixuri de legume congelate cum ar fi, de exemplu, cel mexican.
Într-un bol punem gălbenuşurile fierte şi le zdrobim bine cu o furculiţă (sau le trecem printr-o sită). Adăugăm muştarul şi ulei, puţin câte puţin, frecându-le, ca şi la maioneză, cu o lingură de lemn până ce se omogenizează bine. Dăm un praf de sare şi subţiem acest dressing cu zeama de lămăie. Chiar dacă se aseamănă cu maioneza, acest dressing este mai mult un sos în care gustul de muştar se identifică bine. Eu obişnuiesc să adaug la acest sos o lingură bună de maioneză clasică, prin urmare am maioneză şi în salată, nu numai deasupra, ca ornament.
Punem dresingul peste legumele tăiate şi amestecăm bine, ca sosul să învăluie în întregime legumele. Lăsăm salata 10-15 minute, să-şi facă sosul treaba şi să se maturizeze gustul. În final, o putem aşeza pe un platou şi orna cu maioneză.
Dacă vreţi o şi mai mare diversitate, puteţi folosi această salată rusească să umpleţi roşii sau rulouri de şuncă presată. De asemenea, este foarte bună în asociere cu peştele afumat.
Să fiţi bine!