Denumirea de “boiereasca” vine din faptul ca puiul întâlneşte uleiul. Adică, spre deosebire de tărani care, pentru saramură, pregăteau carnea la grătar, boierii o prăjeau în ulei. Orice mâncare are o istorie, un trecut si multe variaţiuni mai mult sau mai putin moderne, unele făcând să se piardă orice legătură cu reţeta tradiţională. Saramura tradiţională, părerea mea, are câteva reguli bine stabilite din vechime si anume: carnea se pregateste intodeauna la gratar ( si nimic nu se compara cu un pui tanar de tara); se foloseste sare grunjoasa; nu este sos prin urmare are întodeauna zeamă; usturoiul nu se fierbe sau opăreşte; are un ardei copt – proaspăt sau uscat. In saramura boiereasca prezentata mai jos puiul copt pe jar va fi inlocuit cu pulpele prajite in tigaie. Mamaliga, se subintelege, va fi nelipsita…
Ingrediente necesare saramura boiereasca de pui:
- 4 pulpe
- 3-4 ardei capia potriviti ( sau 2 mai mari)
- 3-4 rosii mai mici ( pentru a se putea coace pe gratar)
- 1 capatana usturoi
- 1 legatura patrunjel
- sare, piper, ulei
Preparare saramura boiereasca de pui:
1. Se freacă pulpele cu sare si piper si se prajesc bine într-o tigaie cu ulei incins. Se pun roşiile si ardeiul pe grătar sa se coacă.
După coacere, roşiile si ardeii copti se lasa sa se răcească puţin pentru a se curăţa de coajă. Ardei curăţaţi se toacă si roşiile se zdrobesc cu furculiţa.
Într-o cratiţă fierbem 1, 5 litri de apă cu o linguriţă de sare. În apa fierbinte punem pulpele rumenite, rosiile coapte zdrobite si ardeiul tocat. Oprim focul la cratiţa cu apă şi punem capac să-şi lase carnea sucul şi legumele aromele.
Este bine ca zeama să acopere doua treimi din carne, deoarece saramura trebuie să aibă zeamă pentru ca daca nu ar avea s-ar numi, eventual, sos. Se curăţă usturoiul, se zdrobeste bine si se freacă cu sare pentru a extrage bine seva.
Se adaugă usturoiul si se ornează cu pătrunjel tocat. Usturoiul nu trebuie fiert sau opărit deoarece îsi pierde mult din valoare, ori saramura înseamna si gust pregnant de usturoi. Am copt ardei uscaţi sau raci asa cum se numesc în Oltenia, ce dau o aroma aparte. In Oltenia saramura se mănâncă cu aceşti raci copţi. Am mai scris şi despre saramura de pui la frigare dar, părerea mea este că saramura ţărănească pe disc rămâne de referinţă.
Sa fií bine!