Care este arma tradiţională principală a românului în lupta cu răceala? Oarecum ritualic, înainte de orice medicament şi doctor, se face uz de supă sau ciorbă fierbinte şi care de cele mai multe ori reuşesc să te monteze şi să te dreagă. Cum mai toţi ai casei sunt răciţi, am apelat şi eu la acest sprijin tradiţional şi am pregătit pentru refacere o supa de pui cu taitei de casa, pentru ca, trebuie sa recunosc, la olteni supa se prepara mai mult în vremuri de boală. Nici eu nu obişnuiam să o prepar mai des dar în ultimi ani datorită copiilor mici am ajuns să o prepar săptămânal. Dacă mai la vale de Carpaţi ciorba este favorizată şi favorită, în schimb, la bănăţeni şi ardeleni, supa deţine loc de cinste la mesele familiale de duminică. Din punctul meu de vedere cea mai bună supă se obţine din pasărea matură, cu experienţă de curte şi dintr-o varietate mai largă de legume, în special rădăcinoase. Tăiţeii de casă, dacă doriţi să-i preparaţi, sunt ca şi cireaşa de pe tort şi alături de onctuozitatea, gustul şi culoarea oferite de “găina bătrână” şi de aroma delicată a legumelor, dau personalitate şi cresc în rang supa noastră.
Ingrediente necesare supa de pui cu taitei de casa:
Pentru supă:
- 1 pui sau găină
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină păstranac
- 1 ţelină cât pumnul
- 1 ardei gras
- 1 gulie – dacă este, opţional
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- sare, piper
Pentru tăiţei de casă:
- 1 ou
- 1 pumn cu vârf de făină
- sare
Preparare supa de pui cu taitei de casă:
1. Se formeza un aluat din ou, făină şi un praf de sare. Eventual se mai adaugă puţină făină până se obţine consistenţa necesară, a unui aluat normal. Se formeză o bilă şi se lasă 20 minute să se odihnească. Cum prepar taitei am mai spus şi aici la ciorba de curca dar si aici la supa de rata.
2. Cu sucitorul se presează aluatul şi se face foiţă subţire. Se taie foaia de aluat în 2-3 fâşii late. Se dă puţină făină pe ambele feţe ale unei fâşii, să nu se lipească şi se rulează pe lungime asemeni unei clătite apoi, pe lăţime, acestea se taie, mai subţire sau mai lat, funcţie de cum dorim să obţinem tăiţeii.
3. Spălăm puiul bine şi îl tăiem bucăţi pentru a se aşeza mai bine în oală. Nu este obligatoriu să avem un pui, se poate face supa şi numai din pulpe de pui. Dacă dorim supă mai puţină folosim 1/2 din pui sau 2 pulpe de exemplu dar obligatoriu să fie carne cu os, pentru că oasele contribuie mult la gust. Punem carnea la fiert în 5 -6 sau chiar 7 litri de apă, astfel încăt să aibă de unde scădea- rămâne la aprecierea fiecăruia funcţie de câtă supă doreşte. Dacă punem carnea direct în apa rece va face mai multă spumă, dacă aşteptăm ca apa să înceapă să fiarbă şi apoi să punem carnea, vom avea mai puţin de spumuit. Cănd începe fierberea dăm focul mic să nu scadă repede şi prea mult supa. Spumuim bine de mai multe ori. După ce am spumuit ştergem marinile oalei cu un şerveţel. Dacă avem pasăre de curte, ce fierbe mai greu, ţinem carnea la fiert peste 1 oră iar dacă mai este şi bătrână timpul de fierbere poate creşte şi la 2 ore . Dacă avem pui de market ce fierbe foarte uşor, maxim 45 de minute este suficient pentru a-şi lăsa carnea gustul. În orice caz, încercăm carnea cu o furculiţă şi cănd este fiartă o scoatem din oală.
4. Curăţăm legumele şi le tăiem bucăţi mari. Ceapa o curăţim de foi şi o lăsăm întreagă. Punem legumele la fiert numai după ce am spumuit bine carnea ci nu înainte. Tot acum punem şi sare după gust.
5. Când sunt toate fierte le scoatem din oală şi strecurăm supa printr-o strecurătoare fină sau prin tifon. Astfel obţinem o supă mai limpede. Punem din nou supa pe foc şi când reîncepe să fiarbă adăugăm tăiţeii şi îi lăsăm să fiarbă 5-6 minute. Se practică şi varianta cu fierberea tăiţeilor separat pentru ca amidonul să nu tulbure supa dar eu nu obişnuiesc şi consider că supa este suficient de limpede şi fără a face acest artificiu, plus că mă interesează şi aportul la gust al tăiţeilor. Iar tăiţeii de casă, proaspeţi nu lasă amidon la fel ca cei uscaţi, cumpăraţi. Carnea de pui fiartă se poate pregăti de exemplu, pe pat de cartofi la cuptor sau rumenită şi “bagata in tavă”
6. Morcovi fierţi îi tăiem rondele şi îi readăugăm în oală. Celelalte legume fierte, se pot transforma într-un piure sau pot fi trase la tigaie. Oprim focul şi aromăm cu pătrunjel verde şi dacă dorim, cu un praf de piper proaspăt măcinat. Punem capacul şi lăsăm supa să se odihnească 10 minute.
Nu-mi place supa reîncălzită aşa că, spre deosebire de ciorbă, prepar o cantitate mai mică suficientă pentru 4 persoane într-o zi, plus că reîncălzită începe să devină tulbure.
Să fiţi bine!