Azi vă propun o supa de rosii cu orez, cunoscută şi apreciată pentru propietăţile curative manifestate după o perioadă mai încărcată culinar. Ce cred eu că dă o savoare deosebită acestei supe este faptul că roşiile sunt coapte pe grill înainte de a fi adăugate supei. O mănânc cu pâine prăjită frecată cu usturoi şi de asemenea, adaug în farfurie un căţel de usturoi mărunţit.
Ingrediente reteta de supa de rosii cu orez
- 1,5 kg roşii
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- 2 tulpini de ţelină
- 1 ceapă mare
- 1 bucată de 10 -15 cm de praz
- 1/2 păstârnac
- 2-3 crenguţe de cimbru sau 1 lingură de cimbru uscat
- 1 ceaşcă orez
- pătrunjel verde
- 1 linguriţă zahăr, sare, piper, 2 foi de dafin
Preparare:
1. Curăţăm şi tocăm mărunt tulpinile de ţelină, ardeiul gras, prazul şi ceapa. Morcovul şi păstârnacul le dăm pe răzătoare. Dacă nu aveţi tije de ţelină, folosiţi rădăcina de asemenea, dată pe răzătoare. Folosesc de multe ori tulpină de ţelină pentru că mi se pare mai aromată. Prazul vine cu mai multă dulceaţă. Punem legumele la fiert în 2 litri de apă.
2. Roşiile le spălăm şi le punem pe tigaia grill să se coacă. După ce s-au copt, le curăţăm de pieliţe şi de cotoare, le dăm un praf de sare şi le pasăm cu o furculiţă sau cine doreşte, le poate da prin blender. Eu prefer această supă mai rustică aşa că zdrobesc roşiile cu furculiţa. În funcţie de cum preferă fiecare, supa poate fi mai mult sau mai puţin cremoasă, sens în care pot fi date la blender toate ingredientele.
3. După ce legumele au fiert 10 minute, punem roşiile pasate. Tot acum adăugăm şi 2 foi de dafin, o linguriţă de zahăr şi crenguţele de cimbru. Fierbem la foc potrivit încă 15 de minute. Adăugăm ceşcuţa cu orez şi mai lăsăm pe foc 5 minute. Înlăturăm crenguţele de cimbru, gustăm şi potrivim de sare. Aromăm cu pătrunjel tocat, cu puţin piper proaspăt măcinat şi punem capac pe oală. O lăsăm acoperită 5-10 minute timp în care putem prăji pâinea. Feliile calde de pâine prăjită le frecăm cu un căţel de usturoi.
Orezul înţeleg să-l fierb în supă ci nu separat pentru a-şi lăsa gustul în zeamă. La început, se poate pune şi mai puţină apă, funcţie de cât de consistentă se doreşte supa. Se mănâncă atât caldă cât şi rece. Roşiile coapte vor veni cu o aromă deosebită. Când mănânc, mai mărunţesc un căţel de usturoi în farfurie.
Să fiţi bine!