Tocana de pui cu ciuperci si legume, mâncare simplă şi gustoasă bazată pe găina şi grădina ţăranului care a ştiut întotdeauna să valorifice cu rost roadele ce se găsesc vremelnic în curtea sa. Aşa că libertatea în alegerea legumelor pentru această tocană este mare, rămânând ca baza roşiile ce sunt coapte pe deplin şi zemoase tocmai când puiul din curtea ţăranului a crescut şi este numai bun de pus în tigaie. Dacă cinsteşti tocana asta cu un pahar de vin şi o aromezi cu busuioc proaspăt obţii întocmai puiul cacciatore al ţăranului italian, de parcă s-ar fi vorbit între ei.
Ingrediente necesare tocana de pui cu ciuperci:
- 3 pulpe pui ( sau piept)
- 500 ciuperci
- 2 cepe, 2 morcovi, 1 ardei capia sau ardei gras, 4-5 căţei de usturoi
- 1 cutie roşii decojite ( sau bulion, suc de roşii, pastă indoită cu apă)
- 1 legătură pătrunjel
- ulei, piper, foi dafin, sare, o linguriţă zahăr
Preparare tocana de pui:
1. Spălăm pulpele şi le tăiem bucăţi. Nu le-am dezosat dar cine preferă fără os o poate face. Le punem într-o tigaie încinsă şi le rumenim. Am lucrat cu două tigăi pentru a reduce timpul, pentru a căli repede şi separat carnea, ciupercile și legumele.
2. Ciupercile le curăţăm uşor, cu un prosop uscat, de eventualele resturi de compost, le feliem şi le călim cu 2 linguri de ulei într-o tigaie încinsă, mai mare sau într-o cratiţă. Am mai spus că am renunţat mai demult la spălatul ciupercilor pentru că se îmbibă cu apă şi îşi pierd din aromă. Condiţia este ca ciupercile să fie proaspete.
3. După ce s-au călit ciupercile, punem carnea rumenită peste ciuperci, adăugăm o frunza dafin, un praf piper şi stingem cu un pahar cu supă sau apă călduţă.
4. În puţinul ulei rămas în tigaia în care s-a rumenit carnea – pentru a valorifica gustul lăsat de carne – punem ceapa tocată, morcovul şi ardeiul cubuleţe şi le călim 2 minute.
5. Punem legumele călite peste carne şi ciuperci. Adăugăm şi conserva de roşii decojite, cubuleţe, împreună cu o linguriţă de zahăr care echilibrează aciditatea roşiilor. Completăm cu încă o ceaşcă de supă sau apă călduţă ca să aibă de unde scădea şi o lăsăm să fiarbă la foc încet 30 minute. Dacă doriţi sos mai mult, puteţi pune mai multe roşii decojite.
La final îi dăm sare după gust, oprim focul, mai dăm încă un praf de piper proaspăt (primul praf de piper contribuie la gust dar işi pierde aroma prin fierbere pe când piperul de final îşi păstrează aroma) şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. Am mâncat-o cu pâine prăjită.
Să fiţi sănătoşi!