Prepararea acestei rețete de tocanita din piept de pui nu a avut drept scop tocănița în sine ci stingerea, pe cât se poate, a poftei de praz care începuse să mă roadă lăuntric. Nu știu cum stă treaba cu prazul în alte zone, dar vă pot spune sigur că tot olteanul trece prin viață și cu o groapă cu praz alături. Mă refer, bineînțeles, la cei care au și pământ unde să pună praz și să facă și groapă. Probabil știți că pe la noi, prin Oltenia, obiceiul strămoșesc ne obligă să săpăm o groapă în care să punem prazul la păstrare peste iarnă, pentru a-l ferii de intemperii. Cam toți care avem radăcină prin vreun sat oltenesc păstrăm amintirea acestei groape din care scotea muica prazul să-l toace eventual la ciorba de raci. Din groapa aia, prazul și-a găsit un loc și în cinematografie, popularizat din plin de Nea’ Mărin, fie că se ducea pe litoral cu prazul în diplomat, fie la nașu’ Pantelică, de Revelion. De aici și până la a fi ridicat la rang de pașaport oltenesc nu a mai fost decât un pas. Eu, azi, îl pusei (să folosesc graiul adecvat) într-o tocanita din piept de pui, preparată rapid și servită cu crutoane rumenite în unt.
Necesar tocanita din piept de pui cu praz
- 1 piept de pui
- 2 fire de praz
- 3 roșii
- 1 ardei gras sau 1 kapia – roșu, că este mai arătos
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- supă de pui sau legume
- piper, sare, cimbru uscat
- ulei
- 50 gr de unt
- 3 felii de paine neagră
- pătrunjel verde
Preparare
1. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Pieptul de pui îl tăiem îmbucături iar cățeii de usturoi îi mărunțim din cuțit. Încingem 2 linguri de ulei într-o tigaie mai mare sau o cratiță și călim puțin carnea până își schimbă culoare. În momentul în care carnea iși schimbă culoarea și începe să de-a semne că s-ar rumeni, adăugăm ceapa tocată. Dăm un praf de sare și unul de piper și călim până când ceapa se înmoaie și devine transparentă. În acest moment vine rândul usturoiului mărunțit. Amestecăm și mai călim la foc scăzut încă vreo două minute să-și lase și usturoiul aroma.
2. Decojim roșiile – operațiune mai ușoară dacă le scufundăm în apă fierbinte – și le tăiem cubulețe. Ardeiul kapia îl tăiem rondele, adică îl lăsăm mai mare să-l vedem, mirosim și gustăm lângă praz. Astfel tăiate, adăugăm roșiile și ardeiul în cratița noastră. Amestecăm și le lăsăm să se înfierbânte și să-și lase sucul.
3. Grijim prazul de mustăți și foi mai prăpădite și-l tăiem bucăți de cca 2 cm. Punem bucățile de praz în cratiță peste celelalte și amestecăm ușor. Dăm puțin cimbru uscat, cât iei între trei degete.
4. Adăugăm cca 3 polonice de supă, cât să cuprindă bine toate cele din cratiță și lăsăm să bolborosească încet până scade și se formează sos.
5. Tăiem feliile de pâine cubulețe. Am folosit pâine neagră pentru că este mai gustoasă, mai dulce. Încingem o tigaie, topim untul și prăjim cubulețele de pâine până se rumenesc.
6. Când mâncăm punem crutoanele peste tocăniță și presărăm pătrunjel tocat proaspăt.
Să fiți bine!