Trimis de Franța pentru al decora pe regele României cu Medalia militară franceză, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre sosea în 1920 la București, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Cu ocazia acestei vizite Casa Capșa, furnizor al Casei Regale, prin celebrul cofetar Grigore Capșa a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă rotundă făcea trimitere la cascheta militară franceză. Datorită faptului că Papa Joffre -așa i se spunea – suferea de diabet, mărimea prăjituri a fost redusă pentru a nu afecta sănătatea musafirului. Ceva mai târziu, pentru că prăjitura a avut un real succes dar mărimea ei nu a satisfăcut consumatorul român, a apărut și varianta mare, respectiv tortul Joffre. Pentru prepararea unui tort Joffre ne bazăm pe unt, ouă, făină, zahăr, arome diverse și în special pe destul de multă cacao de bună calitate. În timp variantele sau mai diversificat, mai bogate sau nu în ciocolată și zahăr, cu mai multă sau mai puțină făină sau ouă. Prăjitura preparată de Grigore Capșa a fost apreciată internațional și a fost preluată de bucătăria franceză. De asemenea, a devenit una din cele mai populare prăjituri din cofetăriile românești.
Necesar rețeta tort Joffre
- 7 ouă
- 200 gr unt
- 400 gr zahăr
- 70 gr cacao
- 3 pliculețe zahăr vanilat
- 100 ml de apă
- 3 linguri făină
- 1 vârf de linguriță praf de copt
- esență de rom
Preparare
1. Preparăm compoziția de bază. Într-un vas punem apa, zahărul și cacaoa. Lăsăm pe foc și amestecăm până ce se topește zahărul bine, după care lăsăm deoparte crema rezultată, să se răcească. Din când în când mai amestecăm să nu se formeze cristale de zahăr la suprafață. Separăm albușurile de gălbenușuri și după ce crema se mai răcește puțin încorporăm gălbenușurile.
2. Preparăm blatul. Bătem albușurile ouălor cu cele trei plicuri de zahăr vanilat până se obține o spumă fermă.
Punem cca 30% (restul de 70% o lăsăm la rece) din crema obținută la punctul 1 într-un alt vas și o amestecăm omogen cu 3 linguri de făină și un vârf linguriță praf de copt. Încorporăm treptat, în tranșe, amestecând ușor de jos în sus, spuma de albuș. Nu o amestecăm prea tare pentru că trebuie să obținem o compoziție spumoasă și aerată.
Într-o formă pentru blat sau într-o cratiță unsă cu unt, turnăm compoțiția obținută. Dăm cratița la cuptor pentru cca 30 de minute până ce se coace blatul și trece testul cu scobitoarea.
3. Preparăm crema. Mixăm bine untul cu o lingură de zahăr până ce se formează o cremă fină. Peste untul mixat adăugăm restul de 70% din compoziția obținută la punctul 1 și esență de rom. Mixăm totul până se obține o cremă. Chiar dacă încalc rețeta originală eu prefer să fac această cremă ceva mai lichidă pentru a pătrunde cât de cât în blat. Mixată mai mult și eventual cu mai mult unt ea iese mai consistentă.
4. Tăiem blatul în două și cu un cuțit sau o lingură punem uniform jumătate din cremă între cele două jumătăți ale blatului.
Cu cealaltă jumătate a cremei se finisează exteriorul. Se poate acoperii și cu ciocolată topită peste care putem pudra cacao sau răzui ciocolată. Un tort Joffre devine mult mai delicios dacă este lăsat câteva ore la rece.