Aceasta reteta de varza cu ciolan predomina in Oltenia, unde nu intalnim, decat foarte rar, ceapa tocata la retetele de varza cu carne sau la varza calita. Ma refer la mediul rural unde se prepara inca retete cu traditie locala, in mediul urban amprenta traditiei regionale deveniind tot mai firava. Oltenii mananca mai condimentat iar dulceata adaugata de ceapa, la varza noua, deja destul de dulce nu prea le cade bine. Si mai au un obicei: arunca o mana de jumari in varza lucru pe care noi nu l-am facut sa nu marim bomba calorica. In schimb peste munti (si nu numai), una-doua cepe taiate fideluta sunt aproape nelipsite de la varza cu ciolan.
Necesar varza cu ciolan:
- 2 verze proaspete
- una bucata ciolan de porc, afumat sau nu
- 3-4 rosii
- marar, piper boabe, boia,2-3 foi de dafin, cimbru, sare, ulei, ardei iute
In privinta ciolanului avem doua posibilitati:
-daca cumparam ciolanul deja fiert (cum sunt cele afumate de la mezelarie) atunci nu trebuie decat sa il oparim.
-in cazul in care ciolanul nu a fost fiert, atunci va trebui sa facem acest lucru.
Se toaca varza fideluta se freaca cu sare si se pune in vasul roman (daca nu este, folosim o cratita) in care am pus in prealabil 2-3 linguri de ulei (sau untura). Se adauga piper boabe, boia, foile de dafin si cimbru maruntit.
Se toaca o legatura de marar, rosiile se maruntesc cubulete si se amesteca bine cu varza. Pentru o varza putin iute, cei ce agreeaza gustul mai iute pot adauga un ardei iute. Ciolanul fiert il taiem in bucati potrivite ce le asezam pe varza. Adaugam in vas o cana cu zeama, ramasa de la fierberea ciolanului, punem capacul pe vas si il bagam la cuptor. Verificam dupa cca. o ora daca s-a evaporat apa si eventual mai adaugam. In max. doua ore ar trebui sa fie gata. Daca folosim o cratita, o putem lasa in prima faza pe foc si dupa ce varza este aproape fiarta, o dam 30 minute la cuptor sa se rumenesca. Se serveste fierbinte cu ardei iute, ceapa ( verde ar fi excelenta) sau usturoi si mamaliguta. Si smantana langa varza ar adauga un plus de savoare, daca sunteti tentati sa incercati.
Aceasta reteta de varza cu ciolan predomina in Oltenia, unde nu intalnim, decat foarte rar, ceapa tocata la retetele de varza cu carne sau la varza calita. Ma refer la mediul rural unde se prepara inca retete cu traditie locala, in mediul urban amprenta traditiei regionale deveniind tot mai firava. Oltenii mananca mai condimentat iar dulceata adaugata de ceapa, la varza noua, deja destul de dulce nu prea le cade bine. Si mai au un obicei: arunca o mana de jumari in varza lucru pe care noi nu l-am facut sa nu marim bomba calorica. In schimb peste munti (si nu numai), una-doua cepe taiate fideluta sunt aproape nelipsite de la varza cu ciolan.
Sa aveti pofta!