Wattleseed este un termen folosit pentru a descrie semintele comestibile, de la aproximativ 120 de specii de salcam australian – Acacia aneuro, Acacia victoriae. Acacias au o semnificatie speciala pentru australieni, asa cum este floarea de accacia de aur, care a fost adoptata ca emblema a natiunii, sportivi australieni purtand de ex. costume verzi-aurii.
Aceste seminte au fost utilizate în mod traditional ca aliment de catre aborigenii australieni si au fost consumate fie verzi fie uscate si macinate
Faina de seminte de salcâm si-a câstigat popularitatea datorita lui Vic Cherikoff (un pionier important în industria alimentara, de origine din Australia) care a dezvoltat diverse arome Wattleseed incepand cu anul 1984.
Faina de wattleseed este folosita pe scara larga în Australia din cauza continutului ridicat nutritional, rezistentei, disponibilitatii si toxicitatii reduse.
Denumirea de seminte de „nuiele”, vine de la faptul ca ramurile subtiri (nuiele) ale acestui salcam erau folosite de colonistii timpurii din Australia în constructia de case, o metoda cunoscuta în Europa ca “împletitura de nuiele cu lut”.
Wattleseed este disponibil fie sub forma de pulbere sau esenta. Datorita gustului unic de ciocolata si aromei de alune si cafea, exista un numar de produse alimentare populare care contin wattleseed, cum ar fi diverse sortimente de pâine, bomboane de ciocolata, inghetata, granola, creme pentru prajituri pentru a numi doar câteva.
Wattleseed da aroma unor preparatelor dulci, cum ar fi serbeturi, spume-creme, frisca dar si iaurturilor si branzeturilor. Este delicios în clatite si merge bine cu pâine.
Wattleseed completeaza foarte bine puiul, mielul si pestele mai ales atunci când o cantitate mica este amestecata cu seminte de coriandru, coaja de lamaie, frunze de mirt si sare. Se presara peste aceste alimentelor înainte de preparare (friptura de somon este deosebit de delicioasa cu acest mixt ). Wattleseed adauga o nota subtila la gratar.
Acest condiment contine potasiu, calciu, fier si zinc în concentratii destul de mari. Cu un indice glicemic scazut, acestea sunt bune pentru diabetici, oferind un flux constant de zaharuri, care nu produc cresteri bruste a nivelului de glucoza din sânge
Wattleseed prajite si macinate sunt disponibile la magazine online specializate, de condimente. Acest condiment este oarecum scump în comparatie cu majoritatea condimentelor din cauza fortei de munca si a procesului de prelucrare. În plus, in cea mai mare parte, acest salcam creste salbatic si nu este plantat in scopuri comerciale.
Surse:
The Book of Spices, F. Rosengarten Jr. (Livingston Publishing Co. , Penn., USA, 1969)
Cooking With Spices, Carolyn Heal & Michael Allsop (David & Charles, Vermont, USA 1983)
www.theepicentre.com